Читај ми!

Veritas: Identifikovani posmrtni ostaci još dve žrtve "Oluje"

Identifikacija posmrtnih ostataka dve žrtve srpske nacionalnosti, koje su stradale u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja" 1995. godine na području Hrvatske obavljena je u Zagrebu, saopštio je Dokumentaciono-informativni centar "Veritas".

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u prisustvu članova porodica, identifikovani su Guša Dmitra Božo (83) iz Zemunika Gornjeg, opština Zadar, i Vidaković Đure Miroslav (62) iz Slovinaca, opština Sisak, navodi "Veritas".

Dodaje je se da je informacija o identifikaciji objavljena u saopštenju Komisije za nestala lica Vlade Srbije, kao i Ministarstva hrvatskih branitelja, ali da se u tim saopštenjima ne navode imena identifikovanih žrtava. 

U poslednjih dvadeset godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, ekshumirani su posmrtni ostaci hiljadu šeststo trideset troje Srba sa područja Hrvatske i bivše RSK, uključujući i one koji su ratovali na njihovoj strani (1.522 u RH, 91 u BiH i 20 u R. Srbiji), navodi "Veritas".

Od toga je identifikovan 1.251 stradali, dok posmrtni ostaci 382 osobe čekaju na identifikaciju (svi sa područja RH). 

Trenutno se na "Veritasovom" spisku nestalih nalazi još 1.647 osoba srpske nacionalnosti koje su nestale u periodu 1991. do 1995. na području Hrvatske i bivše RSK, među kojima je 1.189 civila, od čega 456 žena.

"Veritas" trenutno raspolaže podacima za više desetina poznatih mesta ukopa sa 163 posmrtna ostatka na području Hrvatske, pokopanih uglavnom pod oznakom "nepoznat", koji i 26 godina po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumaciju, dodaje se u saopštenju.

Komisija za nestala lica Vlade Srbije saopštila je juče da su posmrtni ostaci ekshumirani na groblju u Šašu i Kninu, a identifikovani su metodom analize DNK i njihova sahrana biće obavljena u skladu sa izraženim željama porodica. Navela je da joj je omogućen monitoring zbog čega je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Komisije.

"Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, čije porodice žive u Srbiji, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih", navela je Komisija.

Prema podacima Komisije kroz ovaj proces, u periodu 2001. do 2019. godine, iz registrovanih, masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mesta ekshumirani su posmrtni ostaci preko 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na teritoriji Hrvatske, a posmrtni ostaci preko 980 identifikovanih žrtava su predati porodicama radi sahrane.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво