Čitaj mi!

Međusobne optužbe Krivokapića i Mandića

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić ponovo su razmenili međusobne optužbe. Mandić je naveo da je Krivokapić čovek koji je "izdao sopstvenu listu, najbliže saradnike, Srpsku pravoslavnu crkvu i, prije svega, narod što je glasao protiv DPS-a i sa kojim smo svi zajedno napravili čvrst dogovor". Krivokapić je Mandiću poručio da on svoju reč drži i kad je u pitanju materijalno, prodaja “majbaha“, za šta je, ističe, procedura uveliko u toku, i kada je u pitanju duhovno, Temeljni ugovor, koji će, kako je istakao, naravno, potpisati, prenose Vijesti.

Andrija Mandić je istakao da tvrdnje Zdravka Krivokapića da Demokratski front (DF) ima partnerske odnose sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) je nastavak neistina kojima se crnogorski premijer koristi.

Mandić je reagovao na saopštenje Krivokapića koji je kazao da DF sa DPS-om planira obaranje Vlade i Skupštine.

"Dakle, nije istina da DF ruši bilo koga sa DPS-om, već je on sa Milom Đukanovićem proglasio srpski narod za genocidni, Srbiju za neprijatelja, a sa njima smijenio i jednog od svojih ministara. On je još one večeri kad je odbio da potpiše Temeljni ugovor sa SPC izgubio podršku parlamentarne većine koja ga je izabrala na čelo Vlade, ali teško je ko procjenjivao da će se dodatno izbrukati i zajedno sa DPS-om izglasavati rezolucije po kojima su Srbi najveći neprijatelji", navodi se u saopštenju Mandića.

Ističe da je Krivokapić čovek koji je "izdao sopstvenu listu, najbliže saradnike, Srpsku pravoslavnu crkvu i, prije svega, narod što je glasao protiv DPS-a i sa kojim smo svi zajedno napravili čvrst dogovor".

"On piše pisma narodu kao da ga je direktno birao taj narod, a ne izabrani narodni predstavnici koji su pojedinačno garanti tog postignutog dogovora. Dakle, njega nije imenovao narod, nego sam mu na početku svega, na molbu Crkve, ja ustupio svoje mjesto na čelu liste ‘Za budućnost Crne Gore‘, a moj kolega Milan Knežević ga predložio za mandatara, a potom 27 poslanika naše koalicije glasalo za predsjednika Vlade", saopštio je Mandić.

Kako je kazao, izgleda da su "majbah", vladin avion, telohranitelji za njega i porodicu, udobna fotelja, susreti sa važnim ljudima koje je gledao samo na televiziji dok je bio najbliži saradnik nekadašnje rektorke, prirasli Krivokapiću k srcu, pa je "slijep" na reakcije onih koji su ga izabrali da ga ne žele više tu.

"Koliko god da to izgleda primamljivo i lijepo, nije prirodno ovako otvoreno se brukati pod stare dane, praveći tajne dogovore sa DPS-om, a koje sada želi da pripiše drugima", zaključio je u reagovanju Mandić.

Krivokapić: Ja svoju reč držim

Neću Vam dozvoliti da srpski narod koji je decenijama i na silu marginalizovan u okvire društveno- političke opozicije, opet gurate u isti proces, poručio je predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić lideru Demokratskog fronta Andriji Mandiću.

Krivokapić je kazao da Mandić svojim nastupima ne optužuje njega, već svoje koalicione partnere, a da kada se već poziva na istinu, treba i da je govori.

"Nisam sinoć mogao glasati zajedno sa DPS-om, jer ja nisam dio Parlamenta, već sam dio izvršne vlasti, niti bih sa DPS-om glasao, već su to u činili i čine djelovi Vaše koalicije, onaj dio koji, ne u maloj mjeri, svoj legitimitet crpi iz glasova Srba u čiju odbranu vi danas navodno ustajete. Niti sam sinoć glasao, niti sam predlagao rezoluciju. Vi ste, em kroz vaše koalicione partnere glasali rezoluciju, pa ste se u nju i amandmanski ugradili. Pitam se, kako na to gledaju Vaši glasači, koje navodno od mene branite", piše u reagovanju predsednika Vlade Crne Gore.

Ističe da su se, dok je Parlament bojkotovala opozicija u prethodnom skupštinskom sazivu čiji su deo bili, upravo Mandić i njegova koalicija prvi vratili u Parlament kod DPS-a.

"Onaj Parlament koji ste, sjetićete se, nazivali ‘Sinđinim Parlamentom". Sada, kada ste dio vlasti, počinjete bojkot Parlamenta u trenutku kada Parlament bojkotuje i DPS".

Krivokapić se osvrnuo i na navode Mandića da mu je usputio mesto na čelo liste na molbu Crkve, te da ga nije imenovao narod već on.

"Gospodine Mandiću, hvala Vam na tome, ali vi odlično znate, kao što znam i ja, da vam nije bilo crkve, da nam svima zajedno nije bilo mudre, pomiriteljske i veličanstvene uloge crkve, ne bi nam svima zajedno pomoglo ni to što ste se povukli na posljednje, osamdeset prvo mjesto. Gospodine Mandiću, ja svoju riječ držim. I kad je u pitanju materijalno, prodaja Majbaha, za šta je procedura uveliko u toku, i kada je u pitanju duhovno, Temeljni ugovor, koji ću, naravno, potpisati", kazao je Krivokapić.

Zamolio je Mandića da mu ne govori o Crkvi, jer se njegov koalicioni partner "pod Ostrogom ostvrio čak i na blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija".

"Samo mi Vi ne govorite o crkvi, Vi, koji ste sa skoro dva sata zakašnjenja došli u Hram Hristovog vaskrsenja, na opjelo koje je blaženopočivšem Mitropolitu Amfilohiju služio blaženopočivši Patrijarh Irinej, jer ste imali preča posla na samo par kilometara odatle", kazao je Krivokapić.

Poručio mu je da opet pravi štetu srpskom narodu u Crnoj Gori, koga kako tvrdi, iako su preuzeli vlast opet gura u opoziciju i u proteste.

"Nije srpski narod Vaša prćija, gospodine Mandiću i neću Vam dozvoliti da srpski narod koji je decenijama i na silu marginalizovan u okvire društveno- političke opozicije, opet gurate u isti proces. To je nekada radio DPS, a sada to želite i vi i DPS", navod crnogorski premijer.

Dodaje da neće to dopustiti.

"Neću dopustiti da žrtve koristite u političke svrhe, prošlost ne možemo promijeniti, ali možemo uticati na sadašnjost i budućnost svih nas. Gospodine Mandiću, nisam savršen, kao što ni ovaj naš zajednički proces ne može biti savršen nakon tri decenije apsolutne nesavršenosti, ali jedno znam: daću sve od sebe da Crna Gora postane država u kojoj su ovakve političke igrice, politikanski bojkoti i dnevnopolitičke ucjene prošlost, a u kojoj ćemo svi zajedno, uz napore svih nas, govoriti o dugoročnim vizijama, razvoju, prosperitetu i pomirenju", zaključuje se u reagovanju.