Читај ми!

Tenzije pod Goricom, kriza Vlade ili uvod u kampanju

Nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o Srebrenici i razrešila ministra pravde Vladimira Leposavića zbog negiranja genocida u Srebrenici, poslanici vladajućeg Demokratskog fronta su saopštili da premijer Zdravko Krivokapić više nema njihovo poverenje. Najavljuju bojkot parlamenta dok se ne postigne novi koalicioni dogovor koji će se odnositi na promene u Vladi i politici vladajuće većine.

Sa 55 glasova za, 19 protiv i sedam uzdržanih, crnogorska skupština sinoć je usvojila predlog Rezolucije o Srebrenici.

To je epilog višednevnih rasprava u parlamentu Crne Gore. U najmanju ruku sinoć se nije znalo ko je vlast, a ko opozicija. Pored dela vladajuće koalicije, za Rezoluciju o Srebrenici ruku su podigli i poslanici opozicionog DPS-a, koji su do sinoć bojkotovali rad parlamenta.

Većina poslanika koje je Zdravko Krivokapić predvodio na izborima prošle godine oštro ga je kritikovala.

"Glasanje za Rezoluciju o Srebrenici, koju nije izglasao ni parlament BiH, ide na štetu srpskog naroda i Republike Srpske. Poslanici Demokratskog fronta napustili su parlament, i sada pored krize Vlade imamo i krizu parlamenta", upozorio je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić.

Stav o Rezoluciji, na Tviteruiznosi premijer Zdravko Krivokapić.

"A kada je u pitanju ova rezolucija, već sam rekao, a ponoviću i sada: smatram da je zaista bila nepotrebna", istakao je Krivokapić.

Ipak, za rezoluciju su glasali poslanici koji podržavaju Krivokapića. Deo vladajuće većine i opozicija na istoj sednici smenili su ministra pravde Vladimira Leposavića.

Demokrate predsednika parlamenta Alekse Bečića, iako su glasali za Rezoluciju, svoju odluku da ne podrže predlog Zdravka Krivokapića za smenu Leposavića, obrazložili su – neće glasati za istu stvar koju podržava stranka Mila Đukanovića.

Poljuljani odnosi u Vladi, uvod u kampanju? 

Ranije danas, isto na Tviteru, odnose u Vladi komentarisao je i sam premijer.

"DF zajedno sa DPS-om i njenim bivšim koalicionim partnerima najdirektnije dogovara obaranje Vlade i Skupštine Crne Gore, a sve u cilju raspisivanja novih parlamentarnih izbora. Poštovani građani, morate otvoreno biti upoznati sa igrom koja se medijski plasira i koja će se tek medijski aktuelizovati u narednim danima, ali budite sigurni da su svi iz Vlade i parlamentarne većine koje DF danas optužuje za izdaju spremni da vašu i našu pobjedu na avgustovskim izborima odbrane po cijenu svojih života", ističe Krivokapić.

"Nakon odustajanja Krivokapića da potpiše temeljni dogovor sa SPC, neophodni su novi dogovori. Ja se snažno zalažem za novu vladu i da Krivokapić ne bude više premijer", poručio je Andrija Mandić.

Poslednja dešavanja u političkom životu Crne Gore posmatrači izbora vide kao prebrzi ulazak u predizbornu kampanju.

"Svedočimo dramatizaciji, odnosno usložnjavanju političke situacije i dodatnu destabilizaciju ove vlade koja, činjenica je, nema podršku parlamentarne većine, odnosno njenog najvećeg dela, ali s druge strane, pitanje je da li DF ima snage da sruši samu Vladu. Ono što je novitet jeste da više nije moguće održavati sednice parlamenta jer je DF odlučio da, pored DPS-a, koji bojkotuje parlament, i oni bojkotuju parlament tako da nema više dovoljno poslanika koji ne bojkotuju parlament da naprave kvorum", napominje Zlatko Vujović, predsednik UO CeMI i profesor Fakulteta političkih nauka.

Po mnogima, pobedi vladajuće koalicije na avgustovskim izborima najviše su doprinele litije koje je SPC organizovala protiv Zakona o slobodi veroispovesti. Danas se oglasio rektor cetinjske Bogoslovije Gojko Perović – Crkva nema veze sa vođenjem Vlade Zdravka Krivokapića.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво