Читај ми!

Krivokapić: Sporna dva člana Temeljnog ugovora sa SPC

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je za "Vijesti" da postoje najmanje dva člana Temeljnog ugovora sa SPC koja su sporna i jedan deo preambule.

Zdravko Krivokapić je rekao da je u petak prosledio direktno pismo patrijarhu, Njegovoj svetosti Porfiriju, u kome je naveo crnogorski stav vezan za Temeljni ugovor da postoje najmanje dva člana koja su sporna i jedan deo preambule.

Na pitanje novinara koji su članovi Temeljnog ugovora sporni, rekao je da se jedan odnosio na verske praznike koji su, kaže, bili u direktnom sukobu sa Zakonom o verskim praznicima u Crnoj Gori.

Na pitanje šta je to podrazumevalo, Krivokapić je rekao: "To je podrazumevalo da imamo veći broj vjerskih praznika nego što je zakonom predviđeno pri čemu su definisana tri nova praznika koja bi trebalo da se slave u Crnoj Gori. Sveti Sava, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški. I član 7, dio koji se tiče tog jednog dijela neusklađenosti, a tiče se imovinskih pitanja koji je predviđao dodatno preispitivanje elemenata koji još nijesu katastarski upisani", rekao je crnogorski premijer.

Na konstataciju novinara da je neprirodno da se Temeljni ugovor bavi imovinskim pitanjima, Krivokapić je kazao da je zbog toga prirodno da se preispituje.

"Mi smo to uočili i naravno pošto je moja obaveza da štitim državu, bez obzira na to što sam ja vjernik, odlučio sam da zaštitim državu", rekao je Krivokapić.

Krivokapić tvrdi da je dobio informacije nekoliko dana pre odlaska u Beograd da će biti proglašen izdajnikom crkve, a da se pokušalo i da se on prikaže krivcem u slučaju da za mitropolita ne bude izabran Joanikije.

Dodao je da je dobio informaciju da se insistira da dođe lično u Beograd i da je zbog toga otišao vladinim avionom, da je obavestio potpredsednika Abazovića i da je on rekao da smatra da ne treba da sada potpiše ugovor.

Krivokapić je kazao da je danas čuo i da se spremalo njegovo hapšenje zbog veleizdaje zbog potpisivanja protivustavnog Temeljnog ugovora, a na pitanje ko bi ga uhapsio, rekao je da bi to bio specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

"U mojoj vladi samo eksperti" 

Kada je reč o Vladi Crne Gore, Krivokapić je istakao da je njegov stav bio i pre kretanja "u ovu priču i poslije završetka izbora" da jedino ekspertska vlada Crnoj Gori može doneti dobro. Naglasio je da ostaje pri tom stavu.

"Šta to znači? Ako postoji neko mjesto koje može prirodno da bude upražnjeno, onda je prirodno da treba ući neki ekspert, ali ne nikako kao što ja osluškujem određeni političari", istakao je Krivokapić.

Novinar Televizije Vijesti je tražio objašnjenje – da li to znači da neće biti ni Demokratski front (DF) ni drugi političari u njegovom timu.

"U vladi u kojoj sam ja premijer neće biti niko osim eksperata", rekao je Krivokapić.

Na pitanje da li planira kadrovska osveženja, kadrovsku rekonstrukciju vlade ili možda infrastrukturu, što bi značilo uvođenje još ministarstava, Krivokapić je rekao da to zahteva administrativni put koji nije tako jednostavan i koji traje.

"Pošto Crna Gora nema vremena za gubljenje, mislim da je ovaj trenutak sa 12 ministarstava, a to smo dobro testirali prilikom boravka u Sloveniji, koja ima 14 ministarstava, da je to mjera Crne Gore", rekao je Krivokapić. 

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво