Читај ми!

Reagovanja u regionu na presudu Ratku Mladiću

U Republici Srpskoj kritikuju presudu Ratku Mladiću, kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, dok u Federaciji presudu pozdravljaju.

Presuda generalu Ratku Mladiću nema veze sa pravom i pravdom, poručio je Milorad Dodik, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH, odmah po izricanju pravosnažne presude.

"U BiH je stradalo ukupno 96.000 ljudi, od toga Srba preko 30.000, a pogledajte presude Haškog tribunala. Ante Gotovina, Naser Orić, Atif Dudaković i još mnogi ove presude gledaju iz svojih kuća, a znamo kakve su zločine počinili nad srpskim narodom", naglasio je Dodik.

Istakao je da je Haški tribunal ponovio selektivnu pravdu, te doprineo da nepoverenje među narodima i dalje postoji.

"Mislim da je samo general Mladić poslat u direktnu legendu, a srpski narod će znati da bi bez njegovog duha bila mnogo veća stradanja našeg naroda", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je srpskom narodu učinjena velika nepravda. 

Predsednica RS Željka Cvijanović istakla je da je Haški tribunal današnjom presudom još jednom potvrdio ulogu antisrpskog suda, koji odgovornost za ratne zločine ne utvrđuje prema dokazima, već prema nacionalnoj pripadnosti optuženika.

"Da je suprotno, današnju presudu ne bi sa slobode pratili neki od najzloglasnijih haških optuženika, poput Nasera Orića, Ramuša Haradinaja, Ante Gotovine, kao i brojni drugi iz čijih zona odgovornosti su Srbi zauvek nestali", istakla je Cvijanovićeva povodom presude Mladiću, prenosi RTRS.

Ona naglašava da će Haški tribunal zato ostati upamćen kao sinonim za nepravdu i politički sud, čiji zadatak nije da doprinese pomirenju, kako licemerno tvrde, već da svojim hiljadugodišnjim presudama Srbima, opere savest onima koji su srpskom narodom devedesetih godina u više navrata isporučivali krstareće rakete i osiromašeni uranijum. 

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kaže da "ne postoji kazna koja bi bila adekvatna zločinima koje je počinio Ratko Mladić".

"Nijedna kazna ne može osigurati potpunu pravdu ako imamo u vidu monstruoznost zločina iz presude. Ipak činjenica da mu je izrečena najsnažnija kazna predstavlja ispunjenje pravde", kaže Džaferović. 

Željko Komšić, član Predsedništva BiH, ocenio je da današnja presuda Ratku Mladiću jasno govori da je "postojala namera za činjenje niza najstrašnijih zločinačkih dela u Bosni i Hercegovini, temeljenih na etničkim razlikama". 

Lider SDA Bakir Izetbegović pozdravio je presudu Mehanizma za međunarodne krivične sudove, kojom je Mladić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

"Ova presuda bi trebala pomoći i srpskom narodu da skine teret koji mu nameću oni koji u njegovo ime odlikuju ratne zločince, slave ih i negiraju njihove zločine. Prihvatanje istine je jedini pravi put za uspešniju budućnost svih nas na ovim prostorima", napisao je na svom Fejsbuk profilu Izetbegović. 

I vlada Hrvatske pozdravlja presudu suda u Hagu kojom je Ratku Mladiću potvrđena najstroža kazna i smatra je primerenom.

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je doživotnu kaznu za komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.   

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара