Читај ми!

Ahmeti: Ohridski sporazum ispunjen, okrećemo se ekologiji

Šef Demokratske unije za integracije i nekadašnji komandant Oslobodilačke nacionalne armije Ali Ahmeti ocenio je da je Ohridski sporazum, kojim su 2001. godine okončani sukobi u Severnoj Makedoniji, ispunjen najavljujući da će se njegova stranka u budućnosti okrenuti ekologiji.

"Na 19. rođendan, počinjemo novu politiku... politiku za ekološku pravdu i poboljšanje kvaliteta života", rekao je Ahmeti u Skoplju.

Lider DUI je prethodnih dana glasno najavljivao "veliko iznenađenje", što su makedonski mediji tumačili kao najavu zajedničkog kandidata njegove i stranke Zorana Zaeva za gradonačelnika Skoplja, ali su socijal-demokrate unapred odbacije takav razvoj situacije, podržavajući sadašnjeg gradpnačelnika makedonske prestonice, Petra Šilegova.

"Po usvajanju normativnog dela Ohridskog sporazuma i svakodnevnog sprovođenja tog sporazuma, suštinskih reformi, članstva u NATO i učvršćivanjem evropske budućnosti, vreme je da se DUI u potpunosti usredsredi na kvalitet života, obrazovanje, zdravstvo, socijalnu pravdu, digitalizaciju, ekonomiju, infrastrukturu i životnu sredino", rekao je Ahmeti.

Nakadašnji lider aklbanskih gerilaca pohvalio je aaktivnosti Grete Tunberg, navodeći da mladi u Severnoj Makedoniji glasno traže jednake uslove za život kao i njihovi vršnjaci na Zapadu.

"Čist vazduh, čista voda, planine i zelena ponja, moderni putevi i železnica, zelena energija i škole", rekao je Ahmeti.

Makedonski analitičari su već duže vreme najavljivali zaokret u politici stranke koja je nastala demolitarizacijom Oslobodilačke nacionalne armije, posebno pošto su albanski glasači u prethodna dva izborna ciklusa u priličnom broju podržavali socijal-demokrate pre nego albanske stranke.

Demokratska unija za integracije formirana je 2001. godine i činili su je mahom pripadnici ONA. Od osnivanja, bila je deo svih vladajućih koalicija i bez konkurencije najuticajnija partija makedonskih Albanaca.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара