Čitaj mi!

Obeleženo 29 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici

Parastosom i polaganjem venca i cveća kod centralnog Spomen-krsta na groblju u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu obeleženo je 29 godina od zločina koji su nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu izršili pripadnici takozvane Armije BiH, teritorijalne odbrane i paravojnih muslimanskih formacija.

Obeležavaanju su prisustvovali u ime Vlade Republike Srpske ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, u ime Narodne skupštine Srpske poslanik Miroslav Vujičić, predstavnici institucija Republike, rukovodstva grada Istočno Sarajevo i pripadajućih opština, kao i delegacije Trećeg pešadijskog /Republika Srpska/ puka, kao nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, prenosi RTRS

U napadima pripadnika takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane i paravojnih formacija, koji su se odigrali 2. i 3. maja u Sarajevu, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, poginula su 42 pripadnika JNA.

Iako je bezbednost vojnika garantovao tadašnji predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

Prema nacionalnom sastavu, ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva muslimana i dva Albanca, među kojim 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica koja su radila u JNA.

Događaj je obeležen danas, umesto 3. maja, jer se u dogovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom parastosi ne vrše sedam dana pre i sedam dana posle Vaskrsa.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">