Čitaj mi!

Krivokapić: Ne svodi se sve na zemaljski svet, ova vlada neće hapsiti sveštenike

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je, komentarišući nepoštovanje mera prilikom vaskršnjih liturgija u verskim objektima širom Crne Gore, da niko od velikodostojnika crkve nije pozvao vernike da dođu. Ističe da neće biti hapšenja sveštenika.

Predsednik crnogorske vlade Zdravko Krivokapić kaže da je obaveza crkvenog velikodostojnika da bude sa svojom pastvom.

"Vi znate da se bliži još jedan datum koji je posebno bitan u Nikšiću. U direktnom razgovoru sa crkvenim velikodostojnicima na saznanju sam da niko neće od sveštvenstva pozivati na litije, ali je li i prošle godine neko pozivao? Zar nije obaveza crkvenog velikodostojnika da bude sa svojom pastvom. Odlučili smo da ako treba zajedno sa policijom i vojskom budemo na punktovima i da te mere dovedemo na nivo koji je propisan", rekao je Krivokapić.

Istakao je da greši svako ko misli da će aktuelna crnogorska vlada hapsiti sveštenike.

"Sveštenici su krivi taman koliko ja ili bilo koji građanin koji tada ide u crkvu. Posao kao i svaki drugi, samo što je u odnosu na sve druge jedan od najstarih poslova koji se dešavaju u našim životima. Mislim da je obaveza svih nas da poštujemo mere lično za hram i vaskršnji praznik. Ne umem da kažem, mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom, da je u dometu metafizike", istakao je Krivokapić.

Upitan ko je zadužen za poštovanje stogih epidemioloških mera, Krivokapić je odgovorio da se ne može sve svoditi na zemaljski svet.

"Vi sve svodite na priču da postoji samo zemaljski svijet. To nije tačno, to što su nas tako učili posljednjih 50 ili 70 godina to je jedna priča. Ako ne postoji duhovni sviet onda vam je najbolje da se ne ponašamo ovako kako se ponašamo i napravimo opšti haos. Molim vas, pročitajte, samo Bibliju uzmite, slike koje vidite tamo su životne slike koje možete primeniti u svakom trenutku života. A s druge strane vidite da neka druga sila sve to vodi. Kako je vi nazivate to je vaša stvar. Ako smatramo da je samo materijalno osnov našeg života, ako je to tako onda ovaj život prođe u jednu končinu koja će se desiti vrlo brzo meni i svima nama. A šta se dešava poslie toga ako nismo upravo u veri opredeljeni za ono što je osnov vaskrsenja", rekao je Krivokapić.

Naglašava da zna najmanje 20 slučajeva zbog kojih je uveren da Sveti Vasilije i danas pravi čuda. 

"Zašto neko ide kod Svetog Vasilija Ostroškog ako mu nije potrebno. Ima li nekoga da nije dobio kod sveca ono što je tražio, ako je to tražio srcem i verom. Ako tražimo materijalnim pristupom onda sigurno to nema čudodejstvo. Ja najmanje znam 20 slučajeva u kojima sam uveren da Sveti Vasilije i dan danas čuda tvori i vi kažete ajde da uvedemo policiju, zabranimo sve to i tako dalje... Ovo nije isto", objasnio je Krivokapić.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">