Читај ми!

Rami se smeši treći mandat – šta time dobija Albanija, a šta region

Socijalistička partija i njen predsednik Edi Rama, prema preliminarnim rezultatima, pobednici su parlamentarnih izbora održanih juče u Albaniji. U očekivanju trećeg premijerskog mandata, u analitičkim krugovima u Tirani naglašavaju Ramino zalaganje za mir i stabilnost regiona, i dobre odnose sa susedima, osim sa zvaničnicima u Prištini.

Premijer u dva mandata, a najverovatnije i trećem. Edi Rama je sa Socijalističkom partijom dobio je natpolovičnu većinu u albanskom parlamentu.

U osvajanju više od 70 od 140 mandata, bio je siguran od samog početka kampanje, uvodeći elektronsku mrežu širom Albanije koja mu je omogućila da uspostavi neku vrstu nadzora i kontrole.

Čak je išao toliko daleko da je javno govorio da ukoliko osvoji manje od 71 poslanika više neće biti premijer Albanije. Prognoze su da Edi Rama neće da ima ispod 73 mandata.

Na unutrašnjem planu Edi Rama će da nastavi ono što je počeo. Obnovu nakon zemljotresa, imunizaciju, iako ima malo vakcina za sada, i ekonomsku obnovu.

Van granica Albanije, kažu u Tirani, Raminom pobedom dobiće i region.

"Dobar je za saradnju i dobro sarađuje sa gospodinom Vučićem, a takođe vrlo dobro sarađuje i sa gospodinom Zaevom. Napominjem da nikako ne smemo da zaboravimo da je trenutni zamenik odnosno potpredsednik vlade u Crnoj Gori pripadnik albanske zajednice. Takođe mislim da je Rama izgradio i dobru poziciju u odnosu sa Grčkom. Ne želim da vas podsećam na ljubaznost gospodina Rame u odnosu sa Erdoganom. Njegova eventualna pobeda može da doprinese održavanju stabilnosti u regionu odnosno na Balkanu", smatra analitičar Ben Andoni. 

Premijer u Prištini, Aljbin Kurti, na probnom izalsku na izbore u Albaniji, predstavio sa tri kandidata. Zajedno nisu osvojili do sada ni hiljadu glasova.

Izazov Edija Rame, ako bude preuzeo sledeći mandat premijera, je da izgradi novo lice na Kosovu, zato što pokret Samoopreedeljenje ne planira i neće da ga prihvati kao pravog saradnika. Jer do sada od Aljbina Kurtija nema signala direktne saradnje.

Stoga je pitanje da li nova garnitura albanskih političara u Prištini gura Kosovo u izolaciju?

"Bojim se da je tako. Jer ako međunarodna zajednica ne prisili Kosovo da bude deo dijaloga, to može biti problem. Ono što ja vidim, jeste da ovakva retorika gospodina Kurtija mora da se okonča jako brzo, zato što je primetan pritisak međunarodne zajednice pa i same Amerike da se Kosovo vrati i posveti dijalogu", dodaje Andoni.

U regionu, poručuju iz Tirane, među državama regiona opstaje ekonomska logika koja navodi da će i Albanija biti deo tog reginalnog napretka.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво