Читај ми!

Srbi u Severnoj Makedoniji na jesen dobijaju kulturni centar

Srpska zajednica u Severenoj Makedoniji na jesen bi trebalo da dobije Srpski kulturni centar u Skoplju. To je rezultat dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva. Ideju je inicirao direktor Uprave za jezike manjinskih zajednica u Skoplju Milutin Stančić.

Milutin Stančić je za Radio Beograd potvrdio da je, zajedno sa predsednikom skopske opšine Centar Sašom Bogdanovićem, inicirao ovakav sveobuhvatan projekat, koji je naišao na podršku predsednika Vučića, Ministarstva prosvete, Zavoda za zaštitu spomenika kulture i skupštinskog Odbora za dijasporu.

"Ideja je nastala kao potreba da Srbi u Severenoj Makedoniji, kojih je prema poslednjem popisu iz 2002. skoro 40.000, dobiju kulturni centar, ojačaju i institucionalno brinu o baštini, čuvaju jezik i pismo, što su sve preduslovi čuvanja identiteta u dugom periodu asimilacije", naveo je Stančić.

Dodaje da je 15-ogodišnji rad i iskustvo srpske NVO "Spona", koja štampa časopise na srpskom jeziku, organizuje tribine, naučne skupove, pozorišne predstave i koncerte širom Severne Makedonije pokazao potrebu za centrom iza koga bi stala i država Srbija.

"Uprkos nepobitnim činjenicama i dokazima o postojanju ogromnog dragocenog kulturno-istorijsko nasleđa Srba na ovim prostorima, ali i surovo zvuči i istovremeno velikog neznanja. I u matici, a tek u srpskom delu naroda u Severnoj Makedoniji pod snažnim udarima između ostalog i asimilacije koja traje, teško je i precizno pojasniti šta i kako ljudi osećaju i podrazumevaju pod osnovama svog identiteta. Da li je to što je u savremenim okolnostima i medijski najprisutnije – Nole, fudbal, Zvezda, Partizan, bljesak turbo folka, možda obrazovni srpski tragovi nasleđa, nacionalna kuhinja ili potisnuto i često potpuno zaboravljeno istorijsko nasleđe , objašnjava Stančić.

Kaže da bi srpska kuća, dom, matica svakako bila utemeljena kao vrsta sanacija i sprečavanja daljeg erodiranja i asimilacije Srba. "To ne mogu da urade političke partije, međudržavni ugovori i kampanjski projekti kao recimo poput onih za popis i tome slično", smatra on.

"Ljudima treba nešto konstantno, ustaljeno prisutno, osmišljeno sa srpskim kulturnim nacionalnim obeležjem i prijemčivom sadržinom da ih podseća i hrabri održava u razjašnjenju i potpori spoznaje da smo bili tu vekovima i da treba da nas bude i ubuduće", kaže Stančić.

Istovremeno Srbija i grad Beograd pripremaju uslove da Severna Makedonija dobije sličan centar u Beogradu, zaključio je Stančić.

Makedonski premijer Zoran Zaev ranije je najavio povratak srpskog jezika kao izbornog predmeta u školama u Severnoj Makedoniji, kao i izgradnju Srpskog kulturnog centra u Skoplju i Makedonskog kulturnog centra u Beogradu.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво