Читај ми!

Godišnjica proboja Jasenovca u Hrvatskoj - odvojene posete, "strana koja preteruje" i "loši filmovi iz Beograda"

Državni vrh u Hrvatskoj obeležio je 76. godišnjicu proboja logoraša iz Jasenovca. Počast žrtvama ustaškog režima u odvojenim posetama odali su premijer Andrej Plenković, predsednik Hrvatske Zoran Milanović, predsednik Sabora Gordan Jandroković i predstavnici nacionalnih manjina i udruženja antifašista.

Prvi je vence ispred spomenika Bogdana Bogdanovića "Kameni cvet" položio predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković sa svojom delegacijom.

Plenković je venac položio i na na spomen-ploču na romskom groblju Uštica, uz posetu Romskom memorijalnom centru.

"Došli smo da obeležimo 76. godišnjicu proboja iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac i odati počast svim žrtvama režima NDH-a protiv Židova, Srba, Roma, antifašista i demokrata", rekao je Plenković.

Istakao je da je to sigurno jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske istorije i da je važno da mlade generacije to shvate i ne zaborave zločine koji su se događali širom Evrope tokom Drugog svetskog rata.

"Ne smemo dozvoliti da se ovakvi zločini ikada ponove", naglasio je Plenković.

Milanović: Jedna strana preteruje, ubijeno 80.000 ljudi

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović odao je počast žrtvama polaganjem cveća i kamenčića kod spomenika "Kameni cvet", a uz njega su bili i bivši predsednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, kao bivša premijerka Jadranka Kosor.

"Ovo je ustaški logor, ali ustaše su Hrvati, a kako sam i sam Hrvat i predsednik države ne mogu reći da me se to ne tiče. To je bio logor za ubijanje", rekao je Milanović.

Milanović je rekao i da je "jedna strana preterivala i to radi i dalje", kada govori da je u Jasenovcu ubijeno 700.000 ljudi.

"Dolazio sam ovde kao gimnazijac i shvatio da to nije moglo biti baš tako, posebno zato što je već tada počela izlaziti istina. Ubijeno je oko 80.000 ljudi, što je jako puno i ubijeni su primitivnim metodama", istakao je Milanović.

"Loši filmovi dolaze iz Beograda"

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je prokomentarisao i film Predraga Gage Antonijevića "Dara iz Jasenovca".

"Gledamo sada i filmove koji se rade, to su loši filmovi i dolaze iz Beograda koji radi dobre filmove i imaju puno talenata, ali događaje iz Jasenovce, pri čemu mislim na film Dara iz Jasenovca, prikazuje potpuno suprotno od onoga što su autori hteli reći. Autori su prikazali funkcionisanje logora kao da je tamo ubijeno par hiljada ljudi, a hteli su pokazati da je ubijeno 700.000. Nikako na zelenu granu s ovim mestom", rekao je Milanović.

Milanović je u Jasenovac doeno ružu i kamenčić, kako je objasnio, kao jevrejski običaj, iz pijeteta prema žrtvama.

Naglasio je i da mu je žao što nije došlo do zajedničkog obeležavanja.

Pupovac: Dan sećanja i pijeteta 

Žrtvama je na čelu delegacije naroda žrtava počast odao predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, a uz njega i predsednik Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus, predstavnik Saveza Roma u Hrvatskoj "Kali Sara" Veljko Kajtazi i čelnik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin. 

"Ovo je dan za sećanje i dan pijeteta. Žao mi je što stojim na mestu na kojem to nije poštovano", kratko je rekao Milorad Pupovac, koji potom nije odgovarao na pitanja novinara.

Čelnik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin istakao je da bi voleli da svake godine svi zajedno budu u Jasenovcu, dostojanstveno i bez rasprava ko će sa kim i zašto biti.

"Žao mi je što ove godine nismo mogli biti i izdržati tih pola sata zajedno", rekao je Habulin.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво