Читај ми!

Dodik: Miran razlaz BiH relevantna i legalna opcija, ubeđujem i Vučića

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da opciju mirnog razlaza BiH treba shvatiti kao jednu od relevantnih i legalnih opcija za razgovore u budućnosti ističući da ta zemlja ne može da opstane na način na koji sada funkcioniše.

Dodik je, odgovarajući na pitanja novinara tokom posete "Institutu Torlak" u Beogradu gde mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio vakcine - donaciju za Republiku Srpsku, kazao da ideja o mirnom razlazu BiH nije nova i da postoji kao odgovor na nemogućnost da BiH funkcioniše.

"To mnogi priznaju i oni kojima se sviđa i kojima se ne sviđa, uglavnom svi su jedinstveni u činjenici da BiH kakva je sada ne može i ako ne može onda bi bilo dobro da se razgovara o mirnom razlazu", kazao je Dodik i dodao da u Beograd dolazi i kako bi ubedio predsednika Vučića da prihvati jedan takav koncept bez obzira što razume koncept na koji Vučić posmatra regionalne odnose.

Navodeći da je u njegovoj koncepciji mirni razlaz, Dodik ističe da se favorizuju oni koji su za rat i koji bi prihvatili BiH po konceptu druga dva člana Predsedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, a to je, kaže, unitarna Bosna.

"Prihvatili su da se bombardovanjem i intervencijom NATO-a otme Kosovo Srbiji, a pominjati mirni razlaz, to je strašna stvar koju treba izbeći na svaki način i njihova koncepcija jeste da se spreči bilo kakav razgovor na tu temu i za njih postoji samo koncept koji ide za tim da se Bosna unitarizuje i da bude država za Bošnjake, muslimane i da oni vode glavnu reč", kazao je Dodik.

"Razumem stav Srbije" 

Srpski član Predsedništva BiH podseća da Srbija kao zemlja garant Dejtonskog sporazuma ima svoje međunarodne obaveze i kaže da u tom pogledu apsolutno shvata i razume stav Srbije, koji mnogo pomaže, objektivan je, realan i prihvatljiv i trebao bi biti prihvatljiv za sve.

"To je BiH kao celovita država, ali unutar nje razgovor važnih konstituenata kao što su dva entiteta i tri naroda. Međutim, to se urušava i zato Srbija mora da kaže nešto o tome i zato će biti izložena potrebi da o tome nešto kaže", navodi Dodik.

Drugi hoće da ućutkaju Srbiju i da kažu da nema prava da išta drugo radi osim da podrži ambicije da se napravi Bosna samo za jedan narod, kaže Dodik i ističe da to neće ići.

Ističe da će uporno dolaziti kod Vučića i kaže da predsednik Srbije u Srbiji najbolje razume u detalje situaciju u BiH, kao i da ponekad razume i zašto Vučić ima toliki oprez za ukupnu situaciju u BiH.

Navodi i da one koji se zalažu za unitarnu Bosnu interesuje jedino slaba Srbija, kao i da je to u njihovom decenijskom konceptu.

"Jer samo slaba Srbija njima može da omogući da svoje političke koncepte razvijaju u BiH. Na našu radost, a njihovu žalost, Srbija je sve jača i moćnija i može se to posvedočiti na raznim mestima", kaže Dodik.

Navodeći da su oni koji zagovaraju unitarnu Bosnu i majorizaciju Srba i Hrvata, Dodik kaže da su uspeli u velikoj meri da majorizuju Hrvate, ali da sa Srbima to neće uspeti.

"Pre ćemo mi izaći iz BiH, nego što će oni uspeti da nam nametnu takav koncept", zaključuje Dodik.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво