Rekordna zaplena kokaina u Hrvatskoj – pola tone sakriveno u kontejneru banana iz Južne Amerike

U hrvatskoj Luci Ploče zaplenjena je rekordna količina kokaina. Reč je o oko 500 kilograma kokaina koji je dopremljen u kontejneru banana iz Južne Amerike. "Jutarnji list" navodi da je kokain zaplenjen još prošle nedelje, ali policija s tom informacijom nije dosad izlazila u javnost.

Kokain su otkrili carinici prilikom redovne kontrole kontejnera. Jutarnji list saznaje da nije bilo hapšenja ovim povodom pošto niko nije preuzeo kokain.

"Upravo činjenica da nema uhićenih je najintrigantnija što bi moglo ukazivati da je netko kome je droga bila namijenjena odustao od primopredaje, da je možda bio upozoren ili imao nekakvu informaciju da je pošiljka pod nadzorom ili neki zasad još nepoznat razlog", navodi Jutarnji list.

Za sutra u 14 sati u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj sazvana je konferencija za medije na kojoj će biti objavljeni detalji ove, treće, akcije u kojoj je razbijen lanac krijumčara kokaina koji iz zemalja Južne Amerike brodovima dolazi u Luku Ploče, piše list.

Jutarnji navodi da je moguće da su, osim dubrovačke policije i Sektora za droge MUP-a RH, u ovu akciju bile uključene i neke svetski poznate agencije za suzbijanje trgovine narkoticima, poput američke DEA koja, inače, ima i svoju regionalnu kancelariju u ambasadi SAD u Zagrebu i koja pokriva Hrvatsku i celu regiju.

Poslednjih meseci Luka Ploče je, piše Jutarnji, zbog slabih kontrola postala ulaz narko-dilerima za uvoz kokaina.

"Od kraja siječnja kada je započela intenzivna uskočko-policijska akcija razbijanja udružene zločinačke organizacije narko-dilera kokaina pa do danas dolazimo do bilance od preko 700 kilograma kokaina koliko se našlo u "kokainskim pošiljakama" na jugu Hrvatske. Uhićeno je ukupno osam osoba, pet ih se veže za udruženu zločinačku organizaciju u Metkoviću, a troje za slučaj zapljene kokaina u jednom privatnom poduzeću u Opuzenu kamo je kokain dospio u kontejneru banana", navodi Jutarnji.

Uvoz banana postao je, ukazuju, "meka" za ilegalni transport kokaina prema dolini Neretve.

"Budući da u Luku Ploče godišnje dođe oko 1.200 kontejnera banana, fizički je teško, gotovo nemoguće, prekontrolirati svaki kontejner. Uzimajući u obzir karakteristike robe, njezino porijeklo i odredište, carina procjenjuje rizik i prema tome izdvaja dio kontejnera za kontrolu. Roba koja dolazi iz, primjerice, zemalja Južne Amerike može češće biti podložna kontroli nego roba koja dolazi iz zemalja EU", ukazuje list.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво