Čitaj mi!

OEBS o ubistvu grčkog novinara: Užasan događaj, napad na slobodu izražavanja i demokratiju

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Tereza Ribeiro izrazila je šok zbog ubistva novinara Jorgosa Karaivaza u Atini.

Tereza Ribeiro je istakla da je ubistvo grčkog novinara užasan događaj.

"Novinarima bi trebalo omogućiti da uvek bezbedno rade svoj posao. Zahtevam da grčke vlasti brzo identifikuju i privedu pravdi odgovorne i da jasno utvrde motivaciju ovog strašnog napada", navedeno je u saopštenju OEBS-a.

Grčki novinar ubijen je ispred svog doma u Atini usred dana, dok se vraćao kući sa posla. Karaivaz je radio kao reporter u oblasti kriminala na TV mreži Star.

Bio je poznat po svom izveštavanju o grčkoj policiji i kriminalu. Novinar je upravljao internet stranicom koja je izveštavala o toj temi.

Prema navodima, dvojica muškaraca na motociklu, od kojih je jedan bio u vojničkoj odeći, pucali su u Karavaiza najmanje šest puta dok je novinar izlazio iz svog automobila ispred kuće.

Procenjeno je da je na mestu događaja pronađeno 17 do 20 čaura, a detalji ukazuju da su ubice koristile prigušivač jer komšije nisu čule pucnje.

"Ubistvo novinara zbog njegovog rada predstavlja napad na slobodu izražavanja i demokratiju. Ne može biti nekažnjivosti za tako gnusne zločine", poručila je Tereza Ribeiro.