Potvrđeni konačni rezultati izbora u Bugarskoj - stranka premijera Borisova osvojila 25,8 odsto glasova

Bugarska Centralna izborna komisija (CIK) objavila je konačne rezultate parlamentarnih izbora u Bugarskoj održanih 4. aprila i raspodelu mandata u parlamentu.

Vodeća politička snaga ostaje konzervativna stranka Građani za evropski razvoj (GERB) premijera Bojka Borisova sa 25,8 odsto glasova, sledi partija Postoji takav narod sa 17,4 odsto, dok je Bugarska socijalistička partija na trećem mestu sa 14,79 odsto glasova, prenosi bugarska agencija BTA.

Slede Pokret za prava i slobode sa 10,36 odsto osvojenih glasova, Demokratska Bugarska sa 9,31  i stranka "Ustani! Mafija napolje!" sa 4,65 odsto glasova.

Kao rezultat ovih glasova, GERB dobija 75 mesta u parlamentu, Postoji takav narod - 51, BSP - 43, Pokret za prava i slobode - 30, Demokratska Bugarska - 27 i Ustani! - 14 mesta.

U svojoj odluci, izborna komisija je uklonila sa liste izabranih poslanika njih osmoro koji su izjavili da ne žele da uđu u parlament.

Medu njima je šest kandidata iz Pokreta za prava i slobode i dva iz GERB-a, uključujući sadašnjeg premijera Bojka Borisova.

Narodna skupština Bugarske ima 240 poslanika.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво