Čitaj mi!

Diplomatsko raspevavanje Bugarske i Makedonije pred "Evrosong"

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva poručila je zameniku makedonskog ambasadora u Sofiji Vladimiru Krastevskom da je razočarana zbog negativne kampanje koja se u Severnoj Makedoniji vodi protiv predstavnika Skoplja na "Evrosongu" Vasila Garvanlijeva.

Pevač Vasil Garvanlijev, koji ima bugarski i makedonski pasoš, podigao je diplomatski spor na relaciji Sofija–Skoplje na sasvim novi nivo, pošto je njegov izbor za makedonskog predstavnika na "Evrosongu" izazvao podele i pokrenuo bar dve peticije u Severnoj Makedoniji.

Peticije, odvojeno, potpisuju pristalice i protivnici ideje da čovek koji ima i bugarski pasoš može da predstavlja Severnu Makedoniju na evropskom muzičkom takmičenju.

"Sofija očekuje da Skoplje brani pravo svakog čoveka na slobodno opredeljivanje", saopštilo je bugarsko ministarstvo spoljnih poslova posle sastanka u Sofiji.

Sofija i Skoplje već mesecima razmenjuju teške reči zbog nekoliko otvorenih pitanja vezanih za makedonski nacionalni identitet, čije rešavanje Bugarska vidi kao ključno pre nego što dozvoli početak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom.

"Bugarske diplomate su izrazile duboku zbunjenost i razočaranje velikom negativnom kampanjom koja se u Severnoj Makedoniji vodi protiv Vasila Garvanlijeva", saopštio je kabinet Ekaterina Zaharijeve.

Bugarska i Makedonija su 2017. godine potpisale Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.

Vlasti u Sofiji pak smatraju da je pre početka pregovora potrebno rešiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je Goce Delčev.

Suštinski, Sofija nastoji da zaustavi zahteve da se Makedoncima u Bugarskoj prizna status nacionalne manjine, što će, kako tvrdi Ekaterina Zaharijeva, biti rešeno kada Skoplje prizna da makedonski jezik i identitet imaju bugarske korene.

Bugarska je jedina zemlja koja blokira početak pregovora između Evropske unije i Severne Makedonije.

Bugarska navodi i da je "makedonski jezik nastao 1944. godine", te da može da se računa jedino kao "pisana regionalna forma bugarskog jezika".

div id="adoceanrsvdcfhklggd">