Читај ми!

Tenzije na relaciji Sofija-Moskva, ruske diplomate proterane iz Bugarske

Ministarstvo spoljnih poslova u Sofiji dalo je dvojici ruskih diplomata 72 sata da napuste Bugarsku, nakon istrage o navodnoj špijunaži. Dok ambasada Rusije poručuje da je potez Bugarske neosnovan, šef NATO-a Jens Stoltenberg kaže da NATO potpuno podržava svog saveznika.

Ministarstvo je navelo da je o toj svojoj odluci obavestilo rusku ambasadu u Sofiji nakon obaveštenja iz Tužilaštva da su dvojica diplomata umešana u aferu špijuniranja u korist Rusije, prenosi Rojters.

Tužilaštvo je zbog navodne špijunaže procesuiralo šest osoba. 

Osobe umešane u skandal navodno su ambasadi Rusije u Bugarskoj odavale poverljive podatke o Bugarskoj, NATO i EU.

Ambasada Rusije: Neosnovan potez 

Ovim povodom oglasila se ambasada Rusije u Sofiji navodeći da je proterivanje diplomata neosnovano i da će Moskva zadržati svoje pravo da odgovori na taj postupak.

"Na žalost, prisiljeni smo da kažemo da ovaj neopravdani postupak bugarskih vlasti neće doprineti daljoj izgradnji konstruktivnog rusko-bugarskog dijaloga", navodi se u saopštenju.

NATO: Podržavamo našeg saveznika 

Situaciju pomno prati i NATO, poručio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu.

"NATO je uvek veoma usredsređen na zaštitu poverljivih dokumenata i poverljivih podataka i mi u potpunosti podržavamo rad našeg saveznika Bugarske na suzbijanju ruskih zloćudnih aktivnosti na njenoj teritoriji", rekao je Stoltenberg, prenela je BTA.

Naveo je da će se o odnosima NATO-a i Rusije razgovarati sutra na sastanku ministara spoljnih poslova.

Stoltenberg je rekao da je poslednjih nekoliko godina Rusija preduzimala "agresivne akcije protiv zemalja poput Ukrajine, mešala se u unutrašnje političke procese Alijanse, pokušavajući da potkopa poverenje u demokratske institucije, a takođe se mešala i u izborne procese".

"Odnosi NATO-a i Rusije su već neko vreme teški zbog ruskog ponašanja", rekao je Stoltenberg.

Istakao je da je, na kraju, za sve radnje ruske države odgovoran predsednik Putin.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво