Читај ми!

Zatvorena birališta u Nikšiću, broje se glasovi

U Nikšiću, drugom po veličini gradu u Crnoj Gori, održavaju se lokalni izbori. U 20 sati zatvoreno je 138 biračkih mesta, pravo glasa imalo je 58.833 birača koji su odlučivali o izboru 41 poslanika lokalnog parlamenta sa šest lista. Do 19 časova izlaznost je, prema tvrdnjama OIK Nikšić, 80,5 odsto upisanih birača.

Lokalni izbori u Nikšiću podjednako su važni i za vlast i za opoziciju: smatraju se presudnim za opstanak Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića na crnogorskoj političkoj sceni, ali i prvim testom za vladajuću većinu koja je na parlamentarnim izborima 2020, posle trideset godina, smenila DPS sa vlasti.

Prethodne lokalne izbore koji su održani 2017. godine opozicija je bojkotovala, a učestvovale su samo dve partije – DPS i SD, koje su u protekle četiri godine vršile vlast u Nikšiću.

Tada su, od upisanih 58.486 birača, glasala 26.322, odnosno 45 odsto.

Rade Perišić, predsednik Opštinske izborne komisije, kazao je Vijestima da je na današnjim izborima izlaznost do 19 časova 80,5 odsto, dok je u avgustu prošle godine izlaznost bila 80,24 odsto.

Prema njegovim rečima, nije bilo incidenata, a prve preliminarne rezultate očekuju oko 24 časa.

Vijesti navode da se prve preliminarne projekcije rezultata očekuju oko 20.30 časova. 

Šest izbornih lista 

Na izborima učestvuje šest izbornih lista, od kojih su četiri koalicije i dve partije, navode Vijesti.

Pod brojem jedan je koalicija "Evropski tim za Nikšić", koju čine DPS, SD, Liberalna partija i Patriotsko-komitski savez, a predvodi je Sanja Damjanović.

"Narodni pokret – Za vaskrsenje Nikšića" Miodraga Dake Davidovića je pod brojem dva, a "SDP – Srcem za Nikšić", čiji je nosilac Željko Nikolić, pod brojem tri.

Koalicija "Za budućnost Nikšića – Nikšić odlučuje", čiji je nosilac Marko Kovačević, je pod brojem četiri. Tu koaliciju čine DF, SNP, Pokret "Za život Nikšića", Radnička partija, Ujedinjena Crna Gora, Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore (JKPCG), Srpska radikalna stranka, Pokret penzionera i invalida rada i Socijalisti Crne Gore.

Koalicija Građanskog pokreta URA i nestranačkih ličnosti "Crno na bijelo – Može Nikšić", koju predvodi prof. dr Tatjana Đurišić Bečanović, peta je na zbirnom biračkom listiću.

Pod brojem šest je lista koalicije "Mir je naša nacija – Zaokruži slobodu", čiji je nosilac Momo Koprivica, a koju čine Demokrate, Demos, Pokret "Ne damo Nikšić", Partija penzionera, invalida i restitucije i "Plenum 083".

Na čelu pokreta "Ne damo Nikšić" je savetnica za ekonomska pitanja crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića.

Svim građanima koji su upisani u birački spisak, a nalaze se na teritoriji drugih crnogorskih opština, bio je omogućen dolazak na biračko mesto, uprkos zabrani kretanja iz opštine u opštinu.

Građani su morali da prilikom kontrole pripadnicima Uprave policije, pored identifikacionih dokumenata (lična karta ili pasoš), pokažu i poziv za glasanje.

"U slučaju da ga nemaju, kao dokaz mogu ponuditi uvid u birački spisak sa sajta biraci.me. Provjera se može obaviti i pozivom na broj kol-centra 19820", saopštili su iz MUP-a.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије