Читај ми!

Skoplje, tri doživotne robije za ubistva u slučaju "monstrum"

Brutalno petostruko ubistvo na jezeru Smilkovo u predmetu nazvanom "monstrum", u aprilu 2012. godine, konačno je dobilo svoj epilog. Osnovni krivični sud u Skoplju je izrekao tri doživotne kazne, jednu od 15, jednu od devet godina zatvora i jednu oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza.

Izricanje presude obezbeđivale su jake policijske snage u sudnici i oko suda, a prisutni su bili rođaci i porodice žrtava i osuđenih.

Na doživotni zatvor su osuđeni Alil Demiri, Afrim Ismailović i Agim Ismailović za počinjeno krivično delo terorizma, zatim Haki Aziri, koji je osuđen na devet godina zatvora za pomaganja i podržavanja zločina, kao i Fejzi Aziri, kome je dobio 15 godina zatvora za krivična dela pomaganje i podržavanje krivičnog dela.

Sami Ljuta je oslobođen optužnice.

Brutalno petostruko ubistvo se dogodilo 12. aprila 2012. godine, uoči Uskrsa, a žrtve su četvorica momaka makedonske nacionalnosti od 18 do 21 godine, a osuđeni su Albanci, preneli su skopski mediji.

Reč je o Filipu Slavkovskom, Aleksandru Nekevskom, Cvetanču Ackovskom i Kiri Trpkovskom, kao i 45-godišnjem ribaru Borče Stevkovskom.

Presudu je donelo petočlano pretresno veće.

Demiri i Ismailović u bekstvu

Prva dvojica optuženih, Alil Demiri i Afrim Ismailović su u bekstvu i nalaze se na kosovskoj teritoriji i do danas nisu izručeni.

Uoči izricanja presude, u završnoj reči, tužilac Fatime Fetai zatražila je doživotni zatvor za prva tri optužena za terorizam, Haki i Fejzi Aziri za pomaganje i podržavanje maksimalnih zatvorskih kazni od devet do deset, odnosno 15 godina, dok je za Sami Ljuta tražena oslobađajuća presuda zbog nedostatka dokaza.

Odbrana je, s druge strane, tražila oslobađajuću presudu jer, prema njihovoj teoriji tog slučaja, osuđeni navodno nisu pravi počinioci.

To je, inače druga presuda Osnovnog krivičnog suda u Skoplju za "Monstrum", nakon što su na prvom svi optuženi dobili doživotne kazne zatvora, ali je Vrhovni sud predmet vratio na ponovno suđenje u novembru 2017.

Na ponovljenom suđenju svedoci su bili i premijer Zoran Zaev, lider albanske DUI Ali Ahmeti, bivša ministarka policije Gordana Jankuloska i tajne službe Saso Mijalkov.

Tužilaštvo, u čije ime su pred sudom bili Fatime Fetai i Gavril Bubevski, na ponovljenom suđenju su ostali pri stavu da je petostruko ubistvo na jezeru Smilkovo terorizam.

Tužiteljka Fetai je, između ostalog, u završnoj reči istakla da je činjenica koja proizlazi iz ovog zločina da su žrtve Makedonci i to što se ubistvo dogodilo nekoliko dana pred Uskrs, što je, kako je kazala, pojačalo mržnju Albanaca prema Makedoncima.

"Verovatno motive mogu izneti Alil Demiri i Afrim Ismailović (koji su u bekstvu na Kosovu) kada se budu suočili sa ovim sudom", rekla je tužiteljka.

Advokat osuđenih Naser Raufi je rekao da, prema mišljenju odbrane, nadležni nisu uhapsili prave počinioce i da su osuđeni koji sede na klupama nevini.

Inače, rođaci osuđenih su ranije organizovali proteste zahtevajući njihovo oslobađanje, posebno nakon što je tužilaštvo ostalo pri stavu da je petostruko ubistvo - terorizam.

Tužilac Fatime Fetai zatražila je i da sud osuđenima odredi pritvor do pravosnažnosti presude.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво