Читај ми!

Srbi se retko vraćaju u Dalmaciju, a povratnici se pitaju šta će biti za deset godina

Sredinom godine u Hrvatskoj je popis stanovništva. Prema poslednjem popisu bilo je 186.000 Srba, a pre 1990. bilo je oko 600.000. Kakva je situacija u Dalmaciji, da li se Srbi vraćaju na svoja vekovna ognjišta ili ih napuštaju i oni koji su se vratili?

Bukovica i Ravni Kotari nekada su bili okosnica poljoprivredne proizvodnje tog dela Dalmacije. Uglavnom su ih naseljavali Srbi. Danas je broj stanovnika gotovo desetkovan. Većina povratnika živi isključivo od manje povrtarske proizvodnje, ovčarstva i penzije.

Milan Smolić iz Bribira kaže da na području Đevrske, Bribira i okolnih sela možda ima 150 Srba, a bilo ih je na hiljade.

Dodaje da se polja vrlo malo obrađuju i da se Srbi retko vraćaju.

Iako je na tom području dosta kuća obnovljeno najvećim delom iz evropskih fondova i novcem samih vlasnika, još su vidljivi tragovi ratnih razaranja. Bukovičko selo Žegar 1991. godine imalo je oko 400 stanovnika, danas upola manje.

Marija Zelić iz Žegara ističe da je u tom mestu možda desetak familija sa mlađom decom, uglavnom je starije stanovništvo.

Naglašava na nisu svi u radnom odnosu i da je teško. "Ja radim kao gerentodomaćica pomoć u kući starijim osobama", kaže Marija.

Najveći problem je za učenike koji do škole putuju i do deset kilometara.

Andrea Milovanović iz Bribira ide u gimnaziju u Šibeniku i ima ih 21 u razredu. U samom Bribiru je dvoje-troje učenika.

Najčešće pitanje koje povratnici postavljaju jeste: šta će biti sa ovim krajevima za desetak godina?

"Danas radimo na tome da nema kuća bez struje, kao što ih je sve manje, da nema sela do kojih se ne može doći solidnim putem i istovremeno da nema ljudi koji neće moći dobiti pomoć ako imaju gazdinstvo i žele od njega živeti, a oni koji se žele zaposliti da mogu dobiti zaposlenje", poručuje Milorad Pupovac, predsednik SNV-a.

U opštini Knin do "Oluje" je živelo oko 20.000 stanovnika, a danas ih je manje od 15.000. Koliko manje pokazaće popis stanovništva već ovoga leta.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара