Čitaj mi!

Obeležena godišnjica stradanja Srba u Skelanima

Kod Centralnog spomenika srpskim civilima i vojnicima u Skelanima kod Srebrenice obeleženo je stradanje 305 Srba iz tog mesta i okolnih sela tokom rata u BiH.

Među 305 ubijenih je i 69 onih koji su usmrćeni na današnji dan 1993. godine.

Od ukupno 305 Srba iz Skelana ubijenih u ratu u BiH, više od polovine bili su civili, žene, deca i starci.

Jake muslimanske snage iz Srebrenice sa nekoliko hiljada vojnika pod komandom Nasera Orića, upale su u zoru 16. januara 1993. godine u srpska sela Kušiće, Ćosiće, Kalimaniće, a potom i Skelane, ubijajući srpske stanovnike u tim mestima i paleći i pljačkajući njihovu imovinu.

Tog dana ubijeno je 69 stanovnika ovog kraja, a dve trećine nastradalih bili su civili, među kojima nekoliko dece i 15 žena. Ranjeno je 165 meštana, a 30 zarobljeno. Četvoro Srba još se vodi kao nestalo.

Parastosu i obeležavanju 28 godina od stradanja srpskog stanovništva u bivšoj opštini Skelani prisustvovao je predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, brojne delegacije i više stotina stanovnika srednjeg Podrinja sa obje strane Drine.

Višković je ukazao da za žrtve u Skelanima niko nije odgovarao i da institucije Srpske nikada neće odustati od borbe za istinu i pravdu.

Poručio je da pravda mora biti ista za sve jer, ukoliko nije, onda to nije pravda, što pokazuju dosadašnje sudske presude o suđenjima za počinjene ratne zločine.

Parastosu u Skelanima danas je prethodilo polaganje cveća i prisluživanje sveća kod spomenika u obližnjim selima Ćosići i Kalimanići čiji su stanovnici, takođe, nastradali na današnji dan pre 28 godina.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">