Читај ми!

Petrinji potrebni objekti za stanovanje i topli obroci, otvoreni računi za pomoć

Područje Petrinje ponovo je pogodio jak zemljotres, magnitude 5 po Rihterovoj skali. Dok se tlo i dalje trese, u fokusu je pomoć onima koji su ostali bez krova nad glavom pred prvi sneg. Vlasti apeluju da su najpotrebniji objekti za boravak.

Crvena oznaka za rušenje okačena je na svaki četvrti oštećeni objekat u banijskom potresu pre nedelju dana. Kako posledice izgledaju na terenu, govori sociolog Petar Lađević, koji se pre dva dana vratio iz rodne Petrinje.

"To izgleda strašno i tužno. Ja sam se osećao kao čovek koji je ostao bez mladosti. Nema moje osnovne škole, velika oštećenja. Nema moje gimnazije – velika oštećenja. Nema moje opštine – velika oštećenja, nema svih kuća u centru grada", istakao je Lađević. 

U takvoj situaciji, tamošnji Srbi dočekuju Badnji dan i veče. Tradicionalno okupljanje SNV-a zamenjeno je mnogo manjim uz ostatke pravoslavne crkve na petrinjskom groblju.

"Stradali su svi, i Srbi i Hrvati i Romi i naši sugrađani islamske veroispovesti. I svi smo zajedno u toj muci i svi zajedno pomažemo i cela Hrvatska pomaže ne pitajući nikoga ko je i odakle je i koje je vere i nacionalnosti", rekao je Boris Milošević, potpredsednik Vlade Hrvatske. 

Kako se može pomoći 

Država Srbija je pomogla sa milion evra. Odavde može da pomogne svako. Finansijski, preko dva žiro-računa: eparhija gornjokarlovačke i zagrebačko-ljubljanske. Takođe i preko SNV-a. To su adrese i za one koji žele da upute nematerijalnu pomoć, od koje su najvažniji objekti za boravak.

"Ja bih u ovom trenutku samo apelirao na proizvođače, kako pokretnih kućica, kamp-kućica i kontejnera za stanovanje da stupe u kontakt sa ovim organizacijama koje sam naveo, da se vidi kako bi se na tom nivou moglo pomoći. Potrebno je nešto više od hiljadu kontejnera za područje Banije, kako bi se najurgentnije pomoglo stanovništvu koje po ovakvom užasu", ističe Lađević.  

Potrebno minimum 1.000 kontejnera 

Prema analizi sa terena, potrebno je najmanje hiljadu kontejnera.

"Po postojećim preliminarnim zahtevima, imamo potrebu za ukupno oko hiljadu takvih objekata. Tokom dana ćemo imati odluku koja će biti vezana za nabavku kontejnera i uveren sam da ćemo sutra na sednici vlade doneti odluku", ističe Tomo Medved iz Štaba civilne zaštite za obnovu pogođenih područja

Osim mesta za spavanje, meštanima su potrebni i topli obroci. Samo Petrinji, prema rečima gradonačelnika, 15.000 obroka dnevno. Trenutno, kaže, tamošnji Crveni krst na tri lokacije priprema tek hiljadu i po.

Računi za pomoć

Raiffeisen Bank

IBAN: HR8824840081500147900

SWIFT: RZBHHR2X

Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, Eparhija gornjokarlovačka, Mažuranićeva 4, 47000 Karlovac

Naznaka: "Pomoć stradalima od zemljotresa" ili "Pomoć za obnovu sakralnih objekata" 

__________ 

Sberbank
IBAN: HR0925030071510000600
SWIFT: VBCRHR22

Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, Eparhija zagrebačko-ljubljanska

Naznaka: "Pomoć stradalima u potresu"

__________ 

Zagrebačka banka
IBAN: HR5223600001501530334
SWIFT: ZABAHR2X

Srpsko narodno vijeće, Gajeva 7, Zagreb

Naznaka: Za humanitarnu akciju "Banija je naša kuća"

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије