Читај ми!

Tlo ne miruje, novi jak potres kod Petrinje, Vlada proglašava stanje katastrofe u dve županije

U Hrvatskoj je jutros u 7.49 registrovan prilično jak zemljotres sa epicentrom kod Petrinje, a magnituda potresa iznosila je 4,2 jedinice Rihterove skale, objavila je Seizmološka služba Hrvatske. Vlada je suočena sa dve velike krize i odlučeno je da se proglasi stanje katastrofe u dve županije pogođene zemljotresom, rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković na sednici vlade.

Intenzitet u epicentru je bio V-VI stepena EMS skale.

Prethodno je EMSC objavio da je magnituda potresa bila 4,5 stepeni po Rihteru.

"Molio sam Boga da nemamo nijednog povređenog, a sada najverovatnije imamo žrtvu", kazao je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović. 

Potres se osetio u centralnoj Hrvatskoj, u Banjaluci, na severu BiH na granici sa Hrvatskom i u Sloveniji. Novi potres doneo je nove štete na već oštećenim objektima. Brojne službe i volonteri nastavljuju da pomažu ljudima raščišćavajući razrušene građevine. 

Potres je dogodio dok je trajala TV emisija "U mreži Prvog", u kojoj je telefonski gostovala i zamenica gradonačelnika Gline Branka Bakšić Mitić.

Mitićeva je prva osetila zemljotres. "Evo ga opet", uzviknula je, a nakon toga se potres osetio i u zagrebačkom studiju.

Rano jutros u 4.20 na području Petrinje zabeležen je i zemljotres jačine 3,5 jedinica po Rihteru.

Kako je objavila hrvatska Seizmološka služba, epicentar potresa je bio dva kilometra severoistočno od Petrinje.

"Magnituda potresa iznosila je 3,5 jedinica po Rihteru, a intenzitet u epicentru IV-V stepeni EMS sklale", navedeno je u saopštenju.

Potres se osetio širom središnje Hrvatske i u Sloveniji.

Plenković: Proglasićemo katastrofu u dve županije

Vlada je suočena sa dve velike krize i odlučeno je da se proglasi stanje katastrofe u dve županije pogođene zemljotresom, rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković na sednici vlade.

Plenković je istakao da će katastrofa biti proglašena u Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji jer su s terena dobili informacije o razmerama štete koja se dogodila i posledicama na normalno funkcionisanje života.

Najavio je da će obavestiti javnost šta je sve do sada preduzeto.

Hrvatski premijer je rekao da su povređene 24 osobe, 18 je na bolničkom lečenju, a šest je otpušteno. Povređena su i četiri vatrogasca.

"Tlo se i dalje trese. Zabeležen je veliki broj manjih i srednjih potresa. To ne znači da treba da budemo u strahu, ali moramo biti na oprezu", rekao je Plenković pa je zahvalio svima.

"Gradonačelnik Petrinje zna da smo uz njega, i bićemo uz njega", poručio je premijer.

Dodaje je da je dosta učinjeno na području zdravstva u Sisku i Petrinji i da je informisan da je deo zgrade ipak na kraju ocenjen takvim da se u njemu može boraviti. 

Bolnica u Sisku će ipak moći da primi 50-ak pacijenata, naveo je Plenković.

Zahvalio je građanima koji su uplatili novac za račune.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара