Читај ми!

U Hrvatskoj za 60 sati 75 potresa – kakva su predviđanja seizmologa o smirivanju tla

Tokom poslednjih 60 sati, u Hrvatskoj se osetilo 75 potresa, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki centar. Seizmolozi upozoravaju da bi moglo biti još jakih zemljotresa.

U 75 izbrojanih potresa ulaze samo oni koji su se osetili, a zapravo ih je bilo i više.

Evropski mediteranski seizmološki centar iz minuta u minut registruje i na svom Tviter nalogu obaveštava o novim potresima u Hrvatskoj.

Seizmolog sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu Josip Stipčević kaže za portal Indeks da će biti još puno naknadnih potresa koje većina ljudi neće osetiti.

Ipak, upozorava da neki sigurno biti jači, kao dva u sredu ujutru, pa će svi u Hrvatskoj i regionu još neko vreme strahovati.

Stipčević kaže da modeli pokazuju da će nakon glavnog potresa broj i jačina naknadnih s vremenom u proseku eksponencijalno padati.

"Verujemo da tako jakih više neće biti. Oni bi, kao i u slučaju zagrebačkog iz marta, trebalo da se smiruju. Naravno, proći će nedelje pa i meseci dok se područje ne stablizuje. U tom razdoblju sigurno će biti još potresa", objasnio je Stipčević.

"Sigurno će biti još jačih potresa"

Josip Stipčević upozorava da bi moglo biti još dvadesetak potresa magnitude veće od četiri, a nekoliko i magnitude oko pet.

"U proseku se obično nakon jakog potresa, kakav je bio u utorak, dogodi još barem jedan jak. Ova potresna serija se ponaša pomalo neuobičajeno. Imali smo prvo pretpotrese koji su se dogodili u ponedeljak, a potom jedan glavni u sredu. Važno je naglasiti da će sigurno biti još jačih potresa. Vrlo verovatno više neće biti tako jakih udara kakav je bio u utorak, mada se to ne može u potpunosti isključiti", ističe Stipčević.

Naglašava da definitivno nije sve gotovo i da treba biti oprezan.

Biće još jačih potresa koji bi mogli oštetiti zgrade koje su već oštećene. To bi moglo prouzrokovati još urušavanja i još žrtava, tako da treba biti na oprezu", poručio je Stipčević.

Uzrok svega je jadranska mikroploča

Josip Stipčević kaže da je uzrok svih potresa koji se događaju u regionu jadranska mikroploča.

"Jadranska mikroploča je ostatak mnogo veće ploče koja je postojala u dalekoj prošlosti. Ono što je ostalo od nje prostire se u Jadranskom moru i u priobalnim područjima. Ona je u interakciji s evropskim kopnom koje se nalazi na velikoj evroazijskoj tektonskoj ploči", objašnjava Stipčević.

Ističe da guranjem u nju jadranska mikroploča prouzrokuje pomake tektonskih blokova u kojima nastaju planinski lanci koji okružuju Jadransko more, pa prouzrokuje i deformacije evroazijske ploče.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара