Читај ми!

Gujon u Ljubljani na Nikoljdan: Nastavićemo da pomažemo škole srpskog jezika širom regiona i sveta

Arno Gujon, vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu tokom posete Ljubljani doneo je 1.500 kompleta udžbenika i lektire za decu u Sloveniji. Najmlađima je održao onlajn čas na kome se predstavio i objasnio značaj učenja i korišćenja srpskog jezika.

Slovenija je prva zemlja iz koje počinje svoj rad na terenu i kaže da je sa namerom odabrao veliki verski praznik za vreme dolaska.

U Sloveniji je prijavljeno više od 1.500 dece koja su izrazila želju da uče srpski jezik u okviru dopunske nastave.

"To je značajno za njih, jer će zahvaljujući tim knjigama lakše moći da uče jezik svojih roditelja i predaka. Nastavićemo tokom 2021. da pomažemo školama srpskog jezika širom sveta i regiona jer smatramo da je jezik više od sredstva komunikacije. Jezik je vezivno tkivo jednog naroda. Ako čuvamo jezik, čuvamo kulturu, čuvamo identitet. I to je cilj uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu", rekao je Gujon.

Gujon navodi da odlazak, pogotovo mladih ljudi iz Srbije je veliki problem.

"Svakako jedan od naših ciljeva treba da bude da vidimo kako da vratimo sve te mlade ljude koji su otišli u Austriju, Nemačku, Francusku, Ameriku, kako bi iskustvo koje su stekli tamo doneli u Srbiju. Ja sam rođen u Francuskoj, poznajem mnogo Srba iz Francuske. Ono što znam je da svi oni imaju Srbiju u srcu i da sanjaju da se kad-tad vrate u otadžbinu. Naša uloga je da im pokažemo da je taj put nazad moguć, poželjan i da im olakšamo da se to i dogodi u narednom periodu", zaključio je Gujon.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се