Читај ми!

Nova Vlada Crne Gore – hoće li pitanje identiteta sakriti ekonomske probleme

Kakva god da je nova Vlada Crne Gore i koliko god se trudila da bude najgora, ne može biti gora od prethodne, kaže za RTS pisac Đuro Radosavović. Pravnik Dobrica Ćorić smatra da je izbor nove vlade konačni kraj Mila Đukanovića i jednog asimilatorskog režima. Goran Nikolić, ekonomista Instituta za evropske studije, očekuje da će Srbiji biti lakše u odnosima sa Podgoricom i da će odlazak Đukanovićevog režima otvoriti prostor da se Srbi u Crnoj Gori emancipuju.

Pisac Đuro Radosavović rekao je u emisiji Oko, povodom izbora nove Vlade Crne Gore, da je bilo zanimljivo i da se proces pratio do poslednjeg trenutka zbog "potencijalnih spavača" prethodne vlasti.

"Čini mi se da Vlada, kakva god da je i koliko god se trudila da bude najgora, ne može biti gora od ove prethodne. Ja sam zaista toliko srećan da bih zaplakao, ali smo na RTS-u, pa ne priliči jednom Crnogorcu da plače na RTS-u", ističe Radosavović.

Očekuje da će identitetski problemi biti ono što će forsirati DPS i da će tu dati "gas do daske" da bi sakrio sve što je radio.

"O toj prelaznoj 1918. godini bi trebalo da se piše, ali ne na nivou ostrašćenosti, koje je bilo i s jedne i s druge strane", napominje Radosavović.

Ističe da će nova vlada teško očistiti državu od kriminala i da "to nikom nije prošlo glatko".

Ćorić: Konačan kraj antisrpskog režima

Pravnik Dobrica Ćorić, jedan od osnivača inicijative "Mi znamo ko smo", ocenio je da je izbor nove vlade prvi korak ka dugo čekanoj slobodi, konačni kraj Mila Đukanovića i jednog asimilatorskog režima, koji je "u suštini bio antisrpski".

"Sada se prvi put stvorila mogućnost da u toj vladi učestvuju Srbi koje do sada nismo imali priliku da sretnemo", kaže Ćorić.

Što se tiče Zakona o slobodi veroispovesti, smatra da je najrealnija opcija izmena spornih odredaba, ali i potpisivanje temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore, kakav već postoji sa drugim tradicionalnim verskim zajednicama.

Ćorić smatra da će se Vlada nesumnjivo naći "između čekića i nakovnja".

"DPS će po svaku cenu gurati identitetska pitanja. Ova vlada, što se tiče tih pitanja, verovatno je najheterogenija u Evropi", ukazuje Ćorić.

Smatra da potenciranje tih pitanja nije na korist ni srpskom ni crnogorskom narodu, nijednoj nacionalnoj manjini. Ipak, očekuje da će Vlada izdržati četiri godine.

Nikolić: Odlazak režima otvara prostor da se Srbi emancipuju

Goran Nikolić, ekonomista Instituta za evropske studije, smatra da radikalizacija u Crnoj Gori traje već dve decenije i da ju je stvarala do sada vladajuća partija, pošto je to bio način da se održe na vlasti.

Njihovo tumačenje istorije na relativno novi način je neprihvatljivo za srpski narod u Crnoj Gori, pošto se događaji iz 1918. godine nazivaju okupacijom.

Smatra da je postupak ambasadora Srbije, koji je tu godinu opisao kao oslobođenje, legitiman zato što nije njegov posao da ponavlja narativ vladajućeg režima, čiji je cilj bio da što više pokvari odnose sa Srbijom.

Nikolić kaže da Crna Gora trenutno ima ekonomske probleme, da stoji loše po ekonomskim pokazateljima, ali ipak očekuje da će najvažniji problemi biti identitetski.

"Iako sam ekonomista, mislim da će suštinski problemi biti identitetski. Mislim da je zadatak političkih elita da se nađe modus da se ti narativi i identitetski problemi u Crnoj Gori odvijaju u uređenom i demokratskom smislu", kaže Nikolić.

Ocenjuje da će Srbiji biti lakše i da će odlazak Đukanovićevog režima otvoriti prostor da se Srbi u Crnoj Gori emancipuju.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво