Čitaj mi!

Incko: Dejton se politizuje, poruke negiranja BiH dolaze iz RS

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocenio je pred Savetom bezbednosti UN da se Dejtonski mirovni sporazum politizuje i tumači u korist političkih stranaka, kao i da poruke negiranja BiH najviše dolaze iz Republike Srpske.

"Činjenica je da Dejton i Ustav BiH nastavljaju da budu diskriminisani za različite političke ciljeve", rekao je u utorak Incko na okruglom stolu SB UN, koji je održan onlajn.

Dodao je da "postoji samo jedan mirovni dogovor koji se odnosi na sve i da u svim dogovorima mora da se poštuje Ustav", koji, kako je naveo, uključuje klauzulu "koja daje pravo BiH da odbrani svoj suverenitet i integritet", prenosi Kliks.

"Takođe, poziva entitete da poštuju odluke države i od 1992. godine priznaje BiH kao državu s utvrđenim granicama. Pogrešnim postupanjima uzdrmavaju se temelji BiH", rekao je Incko.

Tvrdi da poruke negiranja BiH najviše dolaze iz RS i dodaje da je presedavajući i srpski član Predsedištva BiH Milorad Dodik "ponovo izjavio da niko ne može da spreči integraciju Srbije i RS".

"Osim toga, tu je i postavljanje spomenika osuđenom ratnom kriminalcu Radovanu Karadžiću, poricanje genocida u Srebrenici i sve ostale slične retorike koje ugrožavaju zajedništvo", rekao je Incko.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik oštro je sinoć, na onlajn okruglom stolu Saveta bezbednosti UN, kritikovao visokog predstavnika u BiH Valentina Incka,nazivajući ga "monstrumom" i strancem koji sarađuje s Bošnjacima iz Sarajeva i govori samo u njihovo ime.

Predstavnici SAD, Francuske, Velika Britanije i Nemačke u Savetu bezbednosti UN podržale su sinoć visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i osudile govor predsedavajućeg Predsedništva BiH i lidera SNSD Milorada Dodika, koji ga je oštro kritikovao.

Incko je rekao da je šokiran zbog nekih stvari koje je rekao Milorad Dodik, prenosi Kliks.

"Razmatrati mandat međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH"

Incko tvrdi da se, 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, teži ukidanju dejtonskih instrumenata.

"A sve institucije nastale tada su očuvale mir i njihovo ukidanje bi uzrokovalo negativne politike", rekao je Incko.

Istakao je da je važno razmatrati i mandat međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH i poručio da bi trebalo rešiti to pitanje.

"Mislim da je sjajno da u jednoj bh. instituciji u ustavnom sudu imamo usku saradnju između evropskih i bh. sudija", naveo je Incko.

Zahvalio je Dodiku za poštovanje Dejtona u prvoj deceniji nakon potpisivanja.

"Tada je bio od velike pomoći i bez njega mnoge institucije i zakoni ne bi postojali. Njegov napor je bio ključan u izgradnji institucija u BiH", rekao je Incko.

Izrazio je zabrinutost i zbog toga što svi predstavnici Predsedništva BiH nisu pozvani na ovaj okrugli sto, na kojem su samo predstavnici konstitutivnih naroda.

Tvrdi da se u BiH nacionalnim manjinama uskraćuju prava koja podrazumevaju imenovanja na određene funkcije.

Incko je, takođe, govorio i o, kako je naveo, ekonomskom, političkom i pravosudnom nazadovanju države.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">