Čitaj mi!

Hakeri objavili baze podataka, procurele informacije sa više od 47.000 naloga u Hrvatskoj

Više od 23.000 baza podataka postalo je javno dostupno u Hrvatskoj, u jednom od najvećih slučajeva curenja informacija u istoriji, objavio je CARNET-ov Nacionalni CERT, nacionalno telo za prevenciju i zaštitu od računarskog ugrožavanja sigurnosti javnih informacijskih sistema, prenosi portal Indeks.

Za kolekciju baza se veruje kako je potekla s privatnog hakerskog foruma Cit0Day.in, koji mnogi napadači koriste kako bi prikupili što veći broj korisničkih imena, adresa elektronske pošte i čak lozinki u obliku čistog teksta.

Sama kolekcija sastoji se od više od 226 miliona jedinstvenih korisničkih računa.

U upozorenju se navodi da je, međutim, "kolekcija baza koja je prethodno bila dostupna isključivo pretplatnicima navedene usluge postala je javna te se mogla slobodno preuzeti svega nekoliko sati, ali i to je bilo dovoljno da baza krene u opticaj te da se počne dijeliti putem privatnih Telegram i Diskord kanala. Važno je istaknuti kako se određeni broj lozinki nalazi u čistom tekstualnom obliku i one nisu ni na koji način zaštićene te ih je moguće veoma jednostavno iskoristiti".

Otkriveni podaci 47.000 korisničkih naloga iz Hrvatske

CARNET-ov Nacionalni CERT je analizom utvrdio kako je u navedenoj bazi više od 47.000 korisničkih naloga čija se imena domena završava na ".hr", od čega je za čak više od 24.000 korisnika lozinka dostupna u čistom tekstualnom obliku.

"Napadači koristeći izložene korisničke podatke mogu izvoditi daljnje napade, a šteta može biti značajna. Stoga je veoma važno da se u najkraćem roku svi korisnički podaci zaštite prema uputama Nacionalnog CERT-a. Tijekom narednih dana Nacionalni CERT će vlasnicima pogođenih korisničkih računa poslati obavijest o kompromitaciji s uputama kako zaštititi svoj korisnički račun", naveli su iz CERT-a.

Pozivaju sve da svoje korisničke podatke provere putem usluge Have I Been Pwned.

Upozorenje o curenju podataka je poslao i MUP.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">