Читај ми!

Sahrana mitropolita Amfilohija u nedelju u kripti Sabornog hrama u Podgorici

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije biće sahranjen u nedelju, 1. novembra. Kako je saopštila Mitropolija, mitropolit će po sopstvenoj želji biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici, u grobu koji je pripremljen za njegovog života.

Mitropolit Amfilohije je danas prenet na Cetinje i u Cetinjskom manastiru će sutra, 31. oktobra, na praznik Svetog Petra Cetinjskog u 9 časova biti služena Sveta zaupokojena liturgija, navodi Mitropolija.

Istog dana u 13 časova biće svečani ispraćaj zemnih ostataka mitropolita Amfilohija iz Cetinjskog manastira za Podgoricu, gde će biti molitveno dočekan u 14 časova u Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

"U Hramu će biti sve do nedelje, 1. novembra, kada će se služiti Sveta arhijerejska zaupokojena liturgija kojom će načalstvovati njegova svetost patrijarh Irinej sa više arhijereja naše i drugih pomjesnih crkava. Nakon liturgije će biti služeno opijelo i obavljena sahrana. Blaženopočivši mitropolit Amfilohije, po svojoj sopstvenoj želji, biće sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života", saopštila je Mitropolija.

Kako se ističe, u nedelju, 1. novembra, u svim gradovima i manastirima gde je to moguće biće služena sveta zaupokojena liturgija sa početkom u 9 časova, nakon koje bi bio održan pomen mitropolitu, kako bi svi koji su u nemogućnosti da fizički prisustvuju i na ovaj način uzeli molitvenog učešća u opelu i sahrani mitropolita Amfilohija.

"Obavještavamo da će sve do sahrane mitropolita Amfilohija narod u molitvenom mimohodu moći da se pokloni mitropolitovom odru, kao i u danima nakon sahrane svakodnevno će se služiti sveta liturgija i pomeni u hramovima, a vjerni narod će moći u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja da se pokloni mitropolitovom grobu", navodi se u saopštenju.

U saoštenju se naglašava da se od državnih organa očekuje "doprinos sa svoje strane kako bi se dostojno ispratio jedan od najuglednijih arhijereja ove drevne svetosavske zetske i crnogorske episkopije, kao i čitavog hrišćanskog svijeta".

"Svjesni cjelokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje uživa mitropolit Amfilohije, apelujemo na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mjera, ponašajući se po onoj mudrosti Marka Miljanova, junaštvom braneći sebe od drugih, a čojstvom braneći i čuvajući druge od sebe", poručuje Mitropolija.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije preminuo je jutros u Kliničko-bolničkom centru Crne Gore.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво