Čitaj mi!

Crnogorac za RTS: Veze Srbije i Crne Gore od ekonomskih do rođačkih biće prioritet nove vlade

Srećko Crnogorac, član ekspertskog tima mandatara Zdravka Krivokapića, rekao je za Radio Beograd da veze Srbije i Crne Gore moraju biti prioritet nove vlade i veruje da će naći razumevanje za to u Beogradu.

Član ekspertskog tima mandatara za sastav crnogorske vlade Srećko Crnogorac izjavio je da će puna normalizacija odnosa sa Srbijom biti prioritet budućeg ministra spoljnih poslova.

"Veze dve države, koje su u rasponu od ekonomskih do rođačkih, moraju biti prioritet i verujem da ćemo razumevanje za to naći u Beogradu", rekao je Crnogorac za Radio Beograd.

Komentarišući pregovore o novoj vladi, ocenio je da će ona počivati na meditokratskim principima, odnosno da će sve stranke i koalicije koje su učestvovale u rušenju režima Mila Đukanovića proporcionalno izbornim rezultatima participirati u vlasti.

"Mora se poštovati proporcionalni princip. Jedino tako možemo da se nosimo s krizom – od ekonomske do epidemiološke", napominje Crnogorac i dodaje da "jedino kad je reč o najosetljivijim resorima, kao što su na primer finansije, treba tražiti ekspertsko rešenje".

Crnogorac se osvrnuo i na položaj Srba u Crnoj Gori, ocenivši da je u prethodnom periodu "zaista bio loš".

"Crna Gora je građanska država, a ne država bilo kog naroda. Takvo je i ustavno rešenje i ono je, s obzirom na to kakav je demografski sastav – dobro. U državi u kojoj nema većinskog naroda, u suprotnom bi to bio recept za unošenje nemira i nedostatka društvene kohezije. Što se tiče odnosa doskorašnje vlasti prema Srbima, on je bio loš, posebno po pitanju zastupljenosti u državnim organima i nova vlast će to promeniti. Nema nikakve sumnje da je bilo ozbiljne, sistematske diskriminacije", kaže član ekspertskog tima.

Ističe da predstoji i popis stanovništva, a kao što je poznato, "odnos Srba i Crnogoraca je veoma fluidan".

Srećko Crnogorac je ponovio da je već dogovorena izmena Zakona o slobodi veroispovesti, koji je bio okidač za litije i masovno okupljanje građana.