Читај ми!

Mitropolija SPC: Nezakonita odluka odlazeće Vlade o oduzimanju crkvenog zemljišta

Protojerej-stavrofor i koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić izjavio je da je odlazeća crnogorska Vlada 15. oktobra dala saglasnost glavnom gradu Podgorici da otuđi skoro 2.000 kvadratnih metara zemljišta koje je bilo crkveno i najavio upotrebu svih pravnih sredstva protiv te, kako kaže, nezakonite odluke o poklanjanju imovine oduzete od Crkve.

Velibor Džomić je rekao da su iz medija saznali da Podgorica planira da tzv. CPC prenese pravo svojine na gradskom građevinskom zemljištu u neposrednoj blizini Crkve Svetog Đorđa, drevne pravoslavne svetinje stare preko devet vekova.

"Vlada koja funkcioniše u tehničkom mandatu, 15. oktobra je bez održavanja sednice, dala saglasnost glavnom gradu Crne Gore da otuđi skoro 2.000 kvadratnih metara zemljišta koje je bilo crkveno", navodi se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske.

Džomić ističe da u jeku epidemije i katastrofalne zdravstvene situacije, gradska vlast umesto da se brine o zdravlju građana i da sve snage uloži u izgradnju nedostajuće gradske bolnice u Podgorici, istrajava, kako je rekao na neobjašnjivom sejanju podela i podsticanju sukobljavanja građana na verskoj osnovi. Još je apsurdnije, ocenjuje, što takvu odluku donosi odlazeća Vlada s potpisom premijera koji je postao narodni poslanik i to posle svega što se dogodilo tokom prethodne godine.

"Odluka je nezakonita i iskoristićemo sva pravna sredstva da se poništi", naglašava Džomić. Kako objašnjava, u zahvatu DUP Nova varoš 2 upisan je samo jedan verski objekat - Crkva Svetog Đorđa. A na Koniku, gde je detaljnim planom predviđena izgradnja verskog objekta, Glavni grad je pokušao, i to neuspešno, da tu parcelu iznajmi privatnicima za auto-perionicu.

"Namera je jasna - tamo gde je planiran verski objekat gradnja se ne dozvoljava, a poklanja se imovina, i to oduzeta od Crkve, tamo gde nije planiran nikakav verski objekat", naveo je on.

"Posebno ukazujem da je reč o zemljištu koje je, prema dostupnim javnim ispravama istorijskog i pravnog karaktera, oduzeto posle Drugog svetskog rata od Crkve Svetog Đorđa i zato je namera Glavnog grada još više u sukobu sa moralom i sa pravdom. Bojim se da u takvom postupanju ima i elemenata za krivičnu odgovornost. Formiraćemo pravni tim koji će se baviti ovim pitanjem radi zaštite prava naše Crkve", naglasio je Džomić.

Ukazao je na to da gradonačelnik Ivan Vuković, kao i njegov prethodnih, ništa nisu preduzeli da izvrše obaveze Glavnog grada prema Mitropoliji na osnovu sporazuma iz 2014. godine za zemljište preko puta Crkve Svetog Đorđa.

"Nerazumno je da se ne izvršavaju obaveze, a da se radi nešto što nema veze ni sa pravdom, ni sa moralom, ni sa zakonitošću, a ni sa interesima građana, koji su jasno iskazali svoj stav prema tzv. verskoj politici odlazećeg režima. Ne damo Svetinju!", zaključuje se u saopštenju Mitropolije.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво