Pompeo: Hrvatski građani uskoro u SAD bez viza

Hrvatski građani uskoro će moći da putuju u SAD bez viza, najavio je u Dubrovniku američki državni sekretar Majk Pompeo.

Pompeo je za Hinu rekao da će se to dogoditi "narednih meseci", kao i da se nada da će ugovor o bezviznom režimu sa Hrvatskom biti potpisan "vrlo brzo".

Najavio je da bi i sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između SAD i Hrvatske mogao biti uskoro rešen u cilju daljeg "jačanja ekonomske saradnje između dve zemlje.

Pompeo je ocenio da su odnosi dveju država snažni i da američka strana želi da bude sigurna da "svaki put kad postoji prilika da američka kompanija ulaže u Hrvatsku ili Hrvatska u SAD-u, ništa tome ne stoji na putu".

Investiciona klima je takođe važna, a Pompeo misli da je ona "dosta dobra".

Državni sekretar je primetio da se kineske kompanije koje dolaze na ove prostore tretiraju drugačije nego evropske ili američke, što, kako kaže, ne pomaže, već odvraća ljude da ulažu svoj kapital u Hrvatsku.

Ipak, ističe, optimističan je da će se kako je kazao, stvari na tom planu poboljšavati.

Pompeo je najviši zvaničnik SAD koji je, od dolaska Donalda Trampa u Belu kuću, doputovao u jednodnevnu posetu Hrvatskoj.

Od visokih američkih zvaničnika poslednji put u Hrvatskoj je boravila Hilari Klinton, kao šefica diplomatije, 2012. 

Premijer Andrej Plenković i američki državni sekretar Majk Pompeo razgovarali su u  o ukidanju viza hrvatskim građanima, dvostrukom oporezivanju, ali i o ponudi SAD da Zagebu proda 12 bombardera F16, o situaciji u BiH i odnosima SAD i EU.

To je u zajedničkom obraćanju novinarima nakon razgovora saopštio Plenković.

"Pomenuli smo i proces nabavke vojnih aviona, ali taj proces traje i kada Hrvatska sve završi odluka će biti doneta", rekao je Plenković, a preneo hrvatski portal Indeks.

Pompeo je rekao da SAD predviđaju da će broj od preko 100 američkih kompanija koje rade u Hrvatskoj biti veći s obzirom na to da je vlada uvela nove olakšice za poslovanje.

Pompeo je poručkio da su SAD opredeljene za saradnju s Hrvatskom i za ispunjavanje ostalih uslova.

"Što se tiče F-16 aviona, ta je odluka na Hrvatskoj. Ja se jako ponosim našim kvalitetom. Ponudićemo dobre uslove, a na hvatskim zvaničnicima je da odluče", rekao je Pompeo.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво