Članovi Predsedništva BiH zadovoljni sastankom u Briselu

Potpredsednik Evropske komisije i visoki predstavnik za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj primio je u Briselu članove Predsedništva BiH, predsedavajućeg Šefika Džaferovića i članove Predsedništva Milorada Dodika i Željka Komšića.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je tokom razgovora u Briselu bilo napretka kada se radi o BiH i da se razgovaralo o naporima koje još treba učiniti kako bi ta zemlja došla do statusa kandidata za članstvo u EU.

Dodik je na konferenciji za novinare, posle sastanaka koje su članovi Predsedništva BiH imali u sedištu EU, rekao da je dogovoren paket ekonomske podrške koji će biti predstavljen sledeće nedelje i koji obuhvata važne sektore i oblasti, doprineće izgradnji infrastrukture koja će povezati sve glavne gradove zemalja Zapadnog Balkana.

Kako je rekao, razgovaralo se i o paketu mera u vezi sa migrantima, koji podrazumeva da se migranti zadrže na granicama, a da se oni koji su već ušli izbace.

"U tom pogledu usaglašena politika EU biće primenjivana i na zapadnom Balkanu", rekao je Dodik.

Govoreći o mini Šengenu, Dodik je istakao da je to priprema regiona za EU i da je taj projekat veoma važan.

"EU je rekla da će ga podržati i da će na samitu 10. novembra taj mini šengen biti tema. Mi ćemo se 9. novembra sastati sa još nekim ljudima. Svi naši sagovornici znaju da je BiH složena država", rekao je Dodik.

Džaferović: Naredne nedelje paket ekonomske podrške

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović rekao je novinarima da ima dobre vesti za BiH i da će EU sledeće nedelje objaviti dva izveštaja - jedan koji se tiče proširenja i drugi koji se tiče paketa ekonomske podrške Zapadnom Balkanu.

On je dodao da su tema sastanaka bili i "mini-Šengen" i migracije i najavio da će šef diplomatije EU Žozep Borelj prisustvovati obeležavanju godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH.

"Kada je u pitanju proširenje Unije, na svim sastancima kazano je da je BiH napravila značajne iskorake u realizaciji 14 prioriteta EU i da BiH treba da nastavi da radi na ispunjavanju svih obaveza iz tih 14 prioriteta", rekao je Džaferović.

On je naveo da, ako to bude tako, BiH može da očekuje status kandidata tokom 2021. godine.

Kada je u pitanju paket ekonomske podrške Zapadnom Balkanu, Džaferović je rekao da će njega sledeće sedmice predstaviti evropski komesar za susedsku politiku.

"To vrlo značajan paket koji treba da značajno podrži infrastrukturu, energetski i ekološki razvoj celog regiona Zapadnog Balkana. Od toga dobar deo se odnosi na BiH. O detaljima će iduće sedmice u svim glavnim gradovima država Zapadnog Balkana govoriti evropski komesar za susedsku politiku", naveo je Džaferović.

On je naglasio da se u Briselu razgovaralo i o drugim temama, pre svega o migracijama.

Kako je naveo, Evropska komisija je pripremila novi plan za rešavanje pitanja migracija o kome se trenutno razgovara unutar EU.

"On će pomoći da se BIH uspešno nosi sa problemom migracija i da se smanji broj ilegalnih migranata u BiH", poručio je Džaferović.

Džaferović je naglasio da članovi Predsedništva BiH smatraju da je ovo bila vrlo uspešna poseta Briselu koja, kako je naveo, oslikava perspektivu svega onoga što će se u budućnosti dešavati kada je u pitanju evropski put BiH.

Komšić: Belgijski sistem ne bi prošao u BiH

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je novinarima da princip konstitutivnosti, kakav postoji u Belgiji ne bi mogao da se primeni na BiH.

Dodao da je belgijski sistem proporcijalan i da ne veruje da bi bio prihvaćen u BiH.

Govoreći o sastancima, Komšić je kazao da je zadovoljan, naročito sastankom sa komesarom Varheljiem, sa kojim se do detalja razgovaralo o nekim pitanjima.

"Zadovoljan sam i sastancima i atmosferom", rekao je on.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво