Kako opstaje bugarski premijer Bojko Borisov?

Protesti protiv vlade Bojka Borisova traju skoro tri meseca. Građani traže ostavku premijera i glavnog tužioca Ivana Geševa, nezadovoljni načinom na koji se bugarska vlada bori sa korupcijom. Uz to, četvrtina ukupnog broja stanovnika napustila je ovu zemlju u poslednjih 20 godina. Uprkos tome, bugarski premijer opstaje. Analitičari tvrde da se Borisov na Zapadu predstavlja kao zaštitnik i barijera protiv ponovnog dolaska komunista na vlast u Bugarskoj, iako komunizam u trenutnim međunarodnim okolnostima ne postoji i teško ga je obnoviti. Istovremeno, na osnovu velikih energetskih projekata, ima dobre odnose sa Rusijom i Turskom.

Bojko Borisov koristi već viđene, ali uspešne trikove za opstanak na vlasti.

Prema analizi ljubljanskog Instituta za bliskoistočne i balkanske studije, poznato je da je Bojko Borisov "miljenik" nemačke kancelarke Angele Merkel.

Dobre odnose ima i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i liderima država Višegradske grupe, a odličnu saradnju razvio je i sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Tome treba dodati i "dodvoravanje" američkom predsedniku Donaldu Trampu, pošto je pristao da Bugarska kao članica NATO-a za vojnu potrošnju izdvoji najmanje dva odsto BDP-a.

"Tako je Borisov kupio osam aviona F-16, koji su unapred plaćeni Sjedinjenim Državama po najvišoj ceni", navodi se u analizi.

 

Vojni troškovi porasli više od 120 odsto

Bugarska je najsiromašnija zemlja EU, a na prvom mestu po vojnim troškovima.

U periodu između 2018. i 2019. povećala je troškove za odbranu za 127 odsto.

Dozvoljena je izgradnja logističkog centra, koji obedinjuje osam vojnih baza na ključnim mestima u zemlji, što je dodatno iscrplo ionako siromašan državni budžet.

Nedavno je sklopila sporazum sa Grčkom, na osnovu kog će se Bugarska priključiti terminalu tečnog prirodnog gasa (LNG) u severnoj Grčkoj.

Projekat, koji uživa snažnu podršku SAD, ima za cilj da poveća energetsku diverzifikaciju u jugoistočnoj Evropi, koja je u velikoj meri zavisna od ruskog prirodnog gasa.

Takođe se gradi gasovod "Balkanski tok", koji je nastavak "Turskog toka" na prostoru zemalja Zapadnog Balkana i zemalja srednje Evrope.

Mada se na prvi pogled čini da su projekti koje započeo bugarski premijer veliki spoljnopolitički uspeh, Institut za bliskoistočne i balkanske studije tvrdi da se iza javnog istupanja i delovanja Bojka Borisova i njegovih oligarha kriju kriminal i korupcija velikih razmera, što je glavni razlog višemesečnih protesta građana Bugarske.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво