Rama sa Đukanovićem tokom privatne posete Crnoj Gori

Albanski premijer Edi Rama se tokom privatne posete Crnoj Gori u ponedeljak sastao i sa crnogorskim predsednikom i liderom DPS-a Milom Đukanovićem, saznaju nezvanično "Vijesti" iz manjinskih partija. Iz kabineta šefa države nisu odgovorili da li se Đukanović sastao sa Ramom i zašto je poseta albanskog premijera bila nenajavljena.

Edi Rama je u Tuzima nakon ručka sa Milom Đukanovićem razgovarao sa Nikom Đeljošajem, nosiocem albanske liste "Nik Đeljošaj - Genci Nimanbegu", navode Vijesti.

Đeljošaj je potvrdio da se sastao sa Ramom, ali nije hteo da govori o detaljima.

Pretpostavlja se da je tema sastanka bila postizborni proces u Crnoj Gori i učestvovanje u vlasti albanske koalicije "Nik Đeljošaj - Genci Nimanbegu".

Rama je u predizbornoj kampanji podržao Mila Đukanovića i DPS. "Hvala što postojiš, dragi Milo, i to ne samo za Crnu Goru, nego i za Albaniju i Albance u Crnoj Gori, na Kosovu, svuda u regionu, za naš region kao celinu", poručio je tada Rama u video poruci.

Đukanovićeva partija DPS nije uspela da obezbedi parlamentranu većinu. Skupštinsku većinu sada čine koalicije "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo".

"Poseta netipična, ali nije novina"

Iz Demosa, članice koalicije koja čini većinu u Skupštini, ocenili su da koliko god ova poseta bila netipična i nesvojstvena pravilima međunarodnih odnosa, ona nije novina.

"Premijer Rama uopšte nije problem u ovoj priči, jer je on samo nastavio širu praksu koja važi za Crnu Goru i za koju je odgovorna crnogorska vlast", rekao je lider Demosa Miodrag Lekić.

To je nedavno, kako je podsetio, važilo i za predsednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je stigao ratnim brodom u Tivat, imao sastanke po Boki Kotorskoj, pa se zatim sreo sa crnogorskim zvaničnicima na Cetinju i Podgorici.

On je istakao da nova vlast treba da promeni ovakvu praksu, kojom se krše uobičajena pravila međunarodnih poseta.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се