DPS: Odluke će se donositi po manastirima i episkopijama

Demokratska partija socijalista Crne Gore optužila je novu vladajuću koaliciju da će dozvoliti da se odluke o važnim državnim pitanjima u narednom periodu donose svuda samo ne u vladi, a najviše, kako navodi, po manastirima i episkopijama.

DPS u saopštenju tvrdi da je očigledno da je od početka "borba za svetinje" (protiv spornog Zakona o slobodi veroispovesti) bila pre svega borba za upravljanje državom.

Kako navodi doskorašnja vladajuća stranka, "direktnim mešanjem Episkopskog saveta u političke pregovore oko formiranja nove vlasti, prekršen je Ustav Crne Gore, koji propisuje strogu odvojenost države i crkve".

"Suvišno je pominjati sve dosadašnje izjave velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, u kojima su prvo negirali svoje učešće u političkim procesima, potom ga potvrđivali, da bi na kraju najavljivali 'povlačenje SPC iz politike', a potom sami sebe demantovali političkim pregovorima u Ostrogu i pismom Episkopskog saveta, crkvenog tela u kojem sede i strani državljani", navodi DPS.

Kako ocenjuje, "upravo to je završna faza izrugivanja vere i politike".

"Sklapati političke dilove u manastirima, svađati se pred moštima sveca na kojeg su se toliko pozivali čak i na dan izbora, pa čak ni ne demantovati da je bilo verbalnih sukoba na svetom mestu, nije ništa drugo nego pokazivanje najdubljeg nepoštovanja prema svetinjama za koje su tvrdili da se bore", navodi DPS.

Kako dalje tvrdi, njihova borba je svedena na borbu za fotelje, funkcije i nadmoć u novoj vlasti.

"Otvorene i neskrivene političke aspiracije, pokazuju da su svetinje bile samo sredstvo za manipulaciju građanima", navodi DPS.

Ta stranka ocenjuje i da su izjave političara, poput izjave lidera koalicije "Crno na bijelo" Dritana Abazovića da je sa zadovoljstvom otišao na pregovore u Ostrog, "žalosna potvrda da je mešanje Crkve u politiku i upravljanje političkim subjektima, očigledno postala nova realnost Crne Gore".

"Uzalud pripadnici nove vladajuće koalicije pokušavaju da relativizuju mesto i vreme pregovora i pismo Episkopskog saveta. Svima je jasno da će se odluke o važnim državnim pitanjima u narednom periodu donositi svuda, samo ne u Vladi. A najviše po manastirima i episkopijama. Uostalom, očigledno je da je od početka ''borba za svetinje'', zapravo bila pre svega borba za upravljanje državom", zaključuje DPS.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">