Abazović: Ne bih imao ništa protiv da Krivokapić bude mandatar

Nosilac liste "Crno na bijelo" i predsednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, rekao je da ne bi imao ništa protiv da lider koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić bude mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore.

Dritan Abazović je istakao da nije bilo dogovora, već da je to njegov lični stav. Rekao je da će se Glavni odbor GP URA sastati u petak, te da će tu biti donete određene odluke.

Rekao je da pregovori o imenovanju kandidata za novog predsednika Skupštine protiču iznad njegovih očekivanja i izrazio nadu da će kandidat biti poznat do 23. septembra.

Abazović je, gostujući na Televiziji Crne Gore, ocenio da je Krivokapić pozitivno lice koje se pojavilo u izbornoj kampanji.

"Ja želim da vidim čovjeka sličnih kvaliteta, intelektualnih i moralnih na čelu svih institucija. Da li je to realno, ne znam", izjavio je Abazović, dodavši da ne bi bilo fer da ima nešto protiv takvog koncepta.

Na pitanje da li je moguće da se nađe na mestu potpredsednika Vlade, Abazović je istakao da svoju ulogu vidi više u parlamentu.

Ako je to dio kompromisa, "mogu da se rotiram i da ne budem u parlamentu", dodao je on.

Koalicija "Crno na bijelo" je na izborima osvojila četiri mandata i sa koalicijama "Za budućnost Crne Gore" i "Mir je naša nacija" čini novu većinu u parlamentu.

Abazović je ocenio da presudan uticaj na rezultat izbora nije imala Srpska pravoslavna crkva, već loša politika Demokratske partije socijalista (DPS), ali ne spori da je crkva imala uticaja na izbore.

"DPS je pravio toliko loših i stupidnih poteza, kao da su to namjerno radili. Ne može da traže krivca u bilo kome, pa ni u mitropolitu MCP Amfilohiju Radoviću. Oni su poraženi već 2016. godine, oni su vodili lošu ekonomsku politiku i to su građani morali da primijete", rekao je Abazović.

Na pitanje da li je nosilac liste koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić na tu poziciju predložen od strane crkve, Abazović je kazao kako ne misli da je Krivokapić "bilo čija marioneta", te da misli da je u pitanju "čovjek na mjestu" i tolerantna osoba. Kazao je da bi mu smetalo da ga je tu predložio predsednik države i DPS-a, Milo Đukanović.

Sekularnu državu je, kako je naveo, pokušao da naruši DPS, najavama da žele da osnivaju crkvu.

"U Crnoj Gori će da ojačaju proevropske snage"

Istakao je da su poruke koje su uputili lideri tri koalicije koje su pobedile na izborima bile pomiriteljske, tolerantne i solidarne, kazavši da će buduća vlada će sigurno raditi na smanjenju tenzija u Crnoj Gori.

Abazović je kazao kako je uveren da će u Crnoj Gori da ojačaju proevropske snage, te ocenio da će veliki broj građana koji su podržavali DPS da podrže pokret URA, neku drugu, ili eventualno novu partiju.

Smatra da 5,5 odsto glasova, koliko je koalicija "Crno na bijelo" osvojila na izborima, predstavlja većinsku Crnu Goru, "svih onih 65 odsto građana Crne Gore koji se zalažu za evropske i demokratske vrednosti."

Poručio je da je hitno potrebno raditi na ekonomskoj stabilizaciji, ali i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ocenio je da će biti opstrukcija. "Ljudi su nekako izabrani na određene pozicije i vjerovatno neće biti raspoloženi da budu zamijenjeni", kazao je on.

Abazović je kazao kako želi da svi građani osećaju Crnu Goru kao svoju državu. "Da li će to preko noći moći da se desi kod 100 odsto građana? Neće, ali odgovorno tvrdim da će kod 90 odsto građana moći".

On je ocenio da je DPS "ljudima ogadio državu".

Abazović je poručio da treba graditi institucije, a ne da sve zavisi od "jednog ili dva čovjeka".

"Menadžment javnog servisa da podnese ostavku"

Abazović je kritikovao rad Javnog servisa, kazavši da je rezervisan prema svemu što je radio menandžment te kuće i da to nije priličilo Javnom servisu.

"Ono što je radio RTCG je zastiđe i antidemokratija. Njima bi pozavidio i Pink koliko su bili antidiskriminatorski. Nadam se da je ovo posljednje gostovanje na ovakvom Javnom servisu. Ovo je televizija u koju nijesmo poznani tri godine, liše predstavljanja lista. Nadam se da se od dna može ići gore", rekao je Abazović.

Poručio je i da bi menadžmentu RTCG-a najbolje bilo da podnese ostavke "i ne potežemo za smjenama koje moraju biti neminovnost".