Dodik sa Milanovićem i Plenkovićem, uručio 100.000 evra za obnovu Saborne crkve u Zagrebu

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik posetio je Zagreb. Sastao se sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem. Dodik uručio 100.000 evra za obnovu Saborne crkve u Zagrebu.

"Teme su bile i naša privredna saradnja i projekti koje zajedno radimo. Potrebna je veća ekonomska saradnja", rekao je Dodik za RTL nakon sastanaka, prenosi RTRS.

Dodik je komentarisao i izgradnju auto-puteva kroz Srpsku, te dodao da niko nema nameru ništa da ruši.

"Kada gradite auto-put, neki od objekata se verovatno moraju skloniti. Jedna od tema bila je izgradnja mosta u Gradišci. Niko nema nameru ništa da ruši. Ta je priča završena pre 25 godina. Intervencijom hrvatske zajednice u Modriči smo promenili trasu, tako će biti i u okolini Potkozarja", istakao je Dodik.

Naglasio je da su mnoge stvari koje se tiču Dejtona promenjene, pre svega Hrvata, a onda i Srba.

"Predsednik Milanović je hteo da se upozna sa viđenjima. Ja sam primarno za mir i stabilnost. Nas političko Sarajevo tretira kao agresore. Kako ja, koji sma rođen u Banjaluci, mogu biti agresor? Moja politika nije secesija", izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da se u BiH 25 godina pravi jedan neuspešan hibrid. Iz kabineta predsednika Hrvatske dodaju da je na sastanku razgovarano o situaciji u BiH i "njenim evroatlantskim perspektivama, zatim o problemima u sprovođenju Dejtonskog sporazuma, te o položaju i pravima sva tri konstitutivna naroda – Hrvata, Srba i Bošnjaka".

U saopštenju se ističe da je interes Hrvatske stabilna i funkcionalna BiH, kao i "osiguranje jednakih prava Hrvata u BiH, kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda".

Dodik uručio 100.000 evra za obnovu Saborne crkve u Zagrebu

Prethodno, Dodik je obišao Sabornu crkvu u Zagrebu i razgovarao sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem.

Tokom susreta sa vladikom Porfirijem, srpski član Predsedništva BiH uručio je donaciju Vlade Republike Srpske u iznosu od 100.000 evra za obnovu Saborne crkve Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu koja je oštećena u zemljotresu.

Pomoć Vlade Srpske obnovi Crkve preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu najvažiniji je rezultat prvog dela posete Milorada Dodika. Za mitropolita, osim pomoći bitna je i simbolika posete.

"Posetu koja pokazuje da gde god da živimo, ma kakve granice da nas dele, ako smo u duhu i pogledu svoj identiteta jedno, onda smo svugde jedno",  rekao je mitropolit Porfirije.

Srpski član Predsedništva BiH sa mitropolitom Porfirijem posetio je i učenike Pravoslavne gimnazije Kantakuzine Katarine Branković.

"Drago mi je da vidim da naša crkva ovde deluje, vraća život i veoma je važna za očuvanje identiteta ovde u Hrvatskoj kao i bilo gde u svetu", poručio je Dodik.

Glavna tema razgovora Plenkovića i Dodika saobraćajne veze

Glavna tema razgovora premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, bila je dalji razvoj saobraćajnog povezivanja Hrvatske i BiH, s posebnim naglaskom na izgradnju novog drumskog mosta kod Gradiške i pristupnih saobraćajnica, saopšteno je iz hrvatske Vlade posle današnjeg sastanka u Zagrebu.

"Taj most je zajednička investicija Hrvatske i BiH, kojom će se bitno povećati volumen i protočnost prometa ljudi i robe, na korist obe zemlje", naglašava se u saopštenju.

Plenković je, kako se dodaje, istakao važnost povratka prognanih Hrvata, kao i zaštite njihove imovine, prenosi RTRS.

"Na sastanku je potvrđeno da će trasa auto-puta Banjaluka - Prijedor ići alternativnim pravcem, čime će se zaštititi imovina Hrvata na tom području i izbjeći rušenje njihovih kuća", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su Plenković i Dodik razgovarali i o snažnijoj privrednoj saradnji, ulaganjima, podršci Hrvatske evropskom putu BiH, te situaciji na jugoistoku Evrope, kao i o problemu nezakonitih migracija.

 

 

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво