Čitaj mi!

Dodik objašnjava zbog čega se uskomešala politička scena BiH

U razgovoru koji je trajao više od dva sata srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik izvestio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog čega se uskomešala politička scena u Sarajevu i zašto Bošnjacima smeta sporazum iz Vašingtona.

Srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik upozorio je predsednika Aleksandra Vučića da Sarajevo računa i na "ratnu opciju" jer želi da diskredituje Srbiju kao garanta mira u regionu.

"Razgovarali skoro dva sata i moja je obaveza da upoznam predsednika Srbije o svim događajima u BiH jer je Srbija potpisnik i garant dejtonskog sporazuma. U Sarajevu ista meta, isto odstojanjeo, vodi se antisrpska politika sa željom da se dokine i nestane Republika Srpska. Zbog toga i pokušavaju da diskfalifikuju Srbiju kao faktor mira u regionu", rekao je za RTS Milorad Dodik.

Kako kaže, svaki spoljnopolitički uspeh Srbije i Srba je neprihvatljiv za politicare u Sarajevu - Bošnjake i muslimane.

Otuda, kaže, i  Bakir Izetbegović ponovo poteže pitanje odgovornosti Srbije za genocid u BiH, iako je to već odbačeno. 

Politička scena u Sarajevu posebno se uskomešala posle posle potpisivanja Vašingtonskog sporazuma. 

"Bošnjaci su uvek bili mezimci SAD i zato sada pokazuju osećanje ugroženosti. A kada se pomene pitanje zašto je moguće da kada imate gotovo identičnu situaciju na Kosovu i BiH, Albancima je dozvoljeno, a Srbima nije pravo na samoopredeljenje u Republici Srpskoj. Zato Bakir Izetbegović i preti da se u BiH ništa neće završiti lako i da ako treba da će BiH braniti i novim ratom", kaže Dodik.

Srpski član predsedništva tvrdi da pokretanje vojske nije moguće bez saglasnosti sva tri predstavnika u Predsedništvu, a da po Dejtonskom sporazumu policija iz jednog entiteta ne može da prelazi u drugi pa ne zna čime Izetbegović preti iako jačaju namensku industriju u Federaciji BiH dok je u RS ona uništena.

On je podsetio i na dvostuke aršine koje međunarodna zajednica primenjuje prema Srbima i RS i da je o tome između ostalih nedavno pričao i sa zvaničnikom SAD Metjuom Palmerom. Od stava da Republika Srpska ima pravo na samoopredeljenje Milorad Dodik ne  odustaje.

"Kada pitam zašto je gotovo u identičnoj situaciju na KiM i ovde u BiH po pitanju odnosa među narodima jednoj strani sve dopušteno, pa i pravo na samoopredeljenje i formiranje samostalne države, drugoj ne, nama kažu da ćutimo", kazao je Dodik.

Dodik je rekao da mu je Palmer na njegovu kontra tvrdnju da su slučajevi RS i KiM uporedivi, odgovorio ciničnim osmehom.

Naš stav je da je uporediv i od tog upoređivana nećemo odustati, rekao je Dodik.

Inicijativa za izmeštanje ambasade BiH u Jerusalim

Milorad Dodik je najavio da će u ponedeljak zatražiti od Predsedništva BiH da izmesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim iako unapred zna da od toga nema ništa.

"Vidljivo je da BiH u svakoj prilici želi da se dodvori Amerikancima i zato sam na ovom primeru hteo da pokažem licemerje bošnjačke strane", rekoa je za RTS Milorad Dodik.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">