U Hrvatsku stigle četiri ponude za nabavku borbenih aviona

Poslednjeg dana pre isteka roka za podnošenje, Hrvatska je dobila četiri ponude za nabavku višenamenskog borbenog aviona od Švedske, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Izraela - po dve ponude za nove i polovne avione.

Šef Kabineta hrvatskog premijera Zvonimir Frka-Petešić izrazio je zadovoljstvo pristiglim ponudama i ocenio da su one kvalitetne i na tragu onoga što je Hrvatska, kako je rekao, i zacrtala kao ciljeve.

A to je, dodao je, da to budu avioni četvrte generacije, da budu kompatibilni s NATO standardima i da su to zapadne tehnologije. 

"To je ono što smo dobili i zbog toga smo zadovoljni",  izjavio je Frka-Petešić novinarimam, prenela je Hina.Dve ponude dobijene su za nove avione, a dve za polovne.

Norveška, koja je  najavila učešće na tenderu, odustala je jer nije ispunjavala postavljene kriterijume, a Grčka i Italija nisu mogle da odgovore u zadatom roku, kazao je Frka-Petešić.

Načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske admiral Robert Hranj je rekao da je Švedska Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Sjedinjene Američke Države nude novi F-16 blok 70, Francuska nudi polovni model aviona "Rafal", a Izrael polovni model F-16, blok 30.

Rečeno je i da izraelska ponuda garantuje da bi američka strana bila uključena na samom početku cele procedure i na taj način bi bio obezbeđen tripartitni ugovor triju vlada.

Proces razmatranja ponuda, kako je saopšteno ranije, trajaće do kraja godine.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара