Status Crnogoraca, pa ambasador

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović najavio da će ukaz o postavljanju ambasadora u Prištini biti potpisan tek kada Kosovo prizna Crnogorce kao manjinu. Crnogorska nacionalna zajednica u neprimerenom položaju, smatra Vujanović.

Ukaz o postavljenju crnogorskog ambasadora u Prištini potpisati tek kada Kosovo prizna Crnogorce kao manjinu, izjavio je crnogorski predsednik Filip Vujanović.

U intervjuu listu "Pobjeda", Vujanović je ocenio da je crnogorska nacionalna zajednica na Kosovu sada u neprimerenom položaju, jer u kosovskom parlamentu sve druge zajednice imaju svoje poslanike, a samo Crnogorci nisu zastupljeni.

Vujanović je u intervjuu podgoričkoj "Pobjedi" ponovio da je neophodno da Kosovo stvori uslove za povratak izbeglih i raseljenih, podsetivši da je, prema popisu stanovništva 1981. godine, na Kosovu bilo više od 28.000 Crnogoraca i posle Srba bili su po veličini druga nealbanska populacija.

"To je odnos prema našoj manjini, a i komunikacija koju sam imao sa našom dijasporom sa kojom sam se sastajao prilikom državnih poseta", rekao je Vujanović.

Kako je naveo, Vlada Crne Gore ima "veoma pažljiv odnos" kada je u pitanju uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom, a odluka o tome će biti doneta u vreme koje, kako je rekao, proceni optimalnim.

Crnogorski predsednik je rekao da ne smatra da se ovim stavom na bilo koji način sa bilo kim konfrontira.

"Uveren sam da ovo pitanje treba rešiti pre nego što se razmene ambasadori, jer je to korektno i prema našoj zajednici na Kosovu, a to je i očekivani korektan odnos Kosova prema Crnoj Gori", istakao je Vujanović.

Crnogorski premijer ponovio je u sredu stav da su za Crnu Goru odnosi sa Srbijom važni, kao i da je Srbija važna za region. Međutim, najavio je da će "Crna Gora i Kosovo" uspostaviti međusobne diplomatske odnose u "bliskoj budućnosti".

broj komentara 10 pošalji komentar
(petak, 01. jan 2010, 17:43) - anonymous-Bec [neregistrovani]

Cojstvo i junastvo

Zameni privatni interes, i borba za vlast! Setise Vujanovic da na Kosovu zivese Srbi iz C.Gore (t.j. Crnogorci), pa da ucini vjeliko delo za njih! Vidje li ti Junaka, jadan nebio.

(petak, 01. jan 2010, 09:47) - anonymous [neregistrovani]

Ako je tako onda

ja neznam zasto Srbija ne postavi uslov C Gori da prvo resi status Srba u C Gori pa onda posalje ambasadora.Vidite kako Vujanovic stiti interese crnogoraca na kosovu a unapred zna da ce hasis taci to prihvatiti.Ako se gledaju interesi i Srbija ima svoje interese u C Gori a oni tretiraju Srbe izmisljenu naciju.

(petak, 01. jan 2010, 01:04) - anonymous [neregistrovani]

Dokle bre Vujanovicu?

Nema logike, nema smisla i buducnosti, a o sramoti i bruki koju cine ovakve izjave, necemo vise raspravljati

(petak, 01. jan 2010, 00:21) - anonymous [neregistrovani]

a prava Srba u CG....

Vi gospodine takodjer da postujete prava najvece manjine u vasoj zemlji......

(četvrtak, 31. dec 2009, 21:42) - anonymous [neregistrovani]

Slabić

Pre nekoliko dana Vujanović nije dao ovakvu izjavu.Sada je jasno da se on ni za šta ne pita.O svemu u Crnoj Gori odlučuje Milo Đukanović.Da sam na njegovom mestu ja bih barem ćutao.On prvo izađe i da jednu a nakon tri dana totalno suprotnu izjavu.Bolje da ćuti.

(četvrtak, 31. dec 2009, 18:38) - Косовски Србин [neregistrovani]

Је си ли ти...

...чуо шта јуче рече онај Шиптар из Албаније? "Сви Албанци у једној држави". Тиче ли се то мало и Поцрнеле Црне Горе, црни Вујановићу?

(četvrtak, 31. dec 2009, 17:42) - anonymous [neregistrovani]

crna gora

sramota

(četvrtak, 31. dec 2009, 17:15) - Sinisa [neregistrovani]

crna gora

Odmah uspostavite odnose,nemoj da cekate toliko da vam se braca ne naljute.Sramota crnogorci niste samo Srbe ponizili vec i vas crnogorce,ako znate sta je to.

(četvrtak, 31. dec 2009, 16:58) - srb [neregistrovani]

Bože, sačuvaj nas!

Sačuvaj nas od ovakvih licemera, ... većih dušmana a manje države! Neka im Bog oprosti!

(četvrtak, 31. dec 2009, 16:45) - sasa [neregistrovani]

vic

kako se na crnogorskom zove Hans Christian Anrersen?
Petar Petrovic Njegos!