Читај ми!

Kohabitacija, koncept koji muči Mila Đukanovića

Detalji i razrada zajedničkog programa konstituisanja vlasti dosadašnjih lidera opozicije u Crnoj Gori se nastavljaju, a kada je reč o kohabitaciji, jer aktuelni predsednik Milo Đukanović pred sobom ima još tri godine mandata, veruju da je to pitanje koje može da muči samo njega.

Jedanaest izlazaka na izbore moralo je da prođe da bi se u Crnoj Gori promenila vlast. Prvu bez DPS-a, brzo žele da formiraju tri opozicione koalicije. Time i započnu novu političku praksu za koju su, kažu, spremne.

"To se zove kohabitacija, tu nema nikakve dileme. Ja mislim da će ta kohabitacija veoma teško da padne gospodinu Đukanoviću", navodi Vladimir Pavićević iz koalicije "Mir je naša nacija".

Zdravko Krivokapić iz koalicije "Za budućnost Crne Gore" navodi da, u ovom trenutku, niko, bez obzira ko bio predsednik Crne Gore, ne može da protivreči volji naroda i da je to, kako kaže, najvažnija poruka.

Politički odnos sa čovekom čiju partiju šalju u opoziciju mogao bi da traje dve i po godine – koliko je Milu Đukanoviću ostalo predsedničkog mandata. Više nego ikad, sada se u Crnoj Gori poziva na Ustav. Po njemu, izvršnu vlast ima vlada, a predsednik deset relativno ograničenih nadležnosti.

"Predsednik države može da vrati skupštini neki zakon na ponovno glasanje, međutim sam parlament taj zakon usvaja identičnom većinom tako da se u suštini tu radi o prolongiranju rokova. Ali u političkoj ravni, u ravni političkog procesa, to će sigurno da bude s vremena na vreme i otvoreni rat", objašnjava Sergej Sekulović, politički analitičar iz Podgorice.

Bojan Klačar iz Cesida ocenjuje da predsednik Crne Gore neće sedeti skrštenih ruku.

"Njegova realna politička moć je mnogo veća. On crpi direktan legitimitet sa neposredno organizovanih izbora pre dve godine i zbog toga je za očekivati da predsednik Milo Đukanović neće sedeti skrštenih ruku, da se neće ponašati kao engleska kraljica koja ima samo simboličke nadležnosti", objašnjava Klačar.

Vlada eksperata

Nasuprot ključne političke ličnosti u poslednjih 30 godina, prema najavama, biće vlada eksperata. Svoj autoritet, smatra se, jačaće samo ako bude ispunjavala ono što je obećavala. Na agendi su ukidanje zakona o slobodi veroispovesti, obračun sa korupcijom.

"Borba protiv korupcije jeste nešto što je visoko na agendi političkih aktera i jeste nešto oko čega će se lomiti koplja, odnosno će pokazati efikasnost i iskrenost u toj politici same vlade", navodi Sekulović.

Kako kaže Bojan Klačar iz Cesida za očekivati je da dođe do mirne tranzicije vlasti od DPS-a ka nekoj novoj vlasti.

"Za očekivati je da ova vlada koja bi trebalo da se formira, a koja bi imala prefiks ekspertske vlade, može, odnosno mora da uradi neku vrstu mirne tranzicije vlasti od DPS-a ka nekoj drugoj novoj i da u narednih dve godine kohabitacije sa predsednikom Milom Đukanovićem na neki način pripremi teren za prve sledeće izbore", ocenjuje Klačar.

A koalicije koje su, po sopstvenim rečima, srušile Berlinski zid i Crnoj Gori donele najlepšu avgustovsku zoru, mandat i period kohabitacije nameravaju da iskoriste za slabljenje Đukanovićevog autoriteta i političkog uticaja.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи