Komemoracija u Gruborima – 25 godina od zločina bez kazne

U Gruborima kod Knina održana je komemoracija srpskim žrtvama, civilima koji su ubijeni 25. avgusta 1995. godine u operaciji "Oluja obruč". Komemoraciji su prvi put prisustvovali zvaničnici Hrvatske – predsednik Zoran Milanović i ministar branitelja Tomislav Medved. Komemoraciji su prisustvovali i potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević i predsednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Ruže uz sliku šestoro starih srpskih civila ubijenih u ovim kućama, čak 20 dana posle "Oluje".

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac ukazao je na činjenicu da su žrtve ubijene sa rukama podignutim u vazduh. "Nisu bili vojnici, nisu bili naoružani, nisu mogli nikome da naude", istakao je Pupovac.

U Plavnu su bili i poslanica srpske manjine u Hrvatskom saboru Anja Šimpraga, generali Hrvatske vojske u penziji Luka Đanko i Veselko Gabričević i Eugen Jakovčić iz "Dokumente", prenosi HRT. 

Na komemoraciji u Gruborima je bio prisutan i specijalni izaslanik predsednika Srbije Veran Matić, koji je naveo da je zajednička komemoracija važan i ohrabrujući korak.

Matić je za Tanjug rekao da je od hrvatskog ambasadora u Srbiji dobio informacije da je u prethodnim razgovorima bilo zainteresovanih za obnovu kuća, a da će o "dimenziji povratka" odlučiti sami, kada se uvere da li im odgovaraju uslovi.

Istakao je da nije dovoljno obnoviti kuću ili napraviti put, već povratak mora biti održiv, mora imati i osnovu za to – da ima posla, da bi oni koji bi se vratili imali prihode.

"Ali ovo je dosta važan prvi korak. Osećam drugačiju atmosferu u hrvatskom establišmentu, u Vladi, kada je reč o odnosu prema žrtvama 'Oluje' i onima koji su proterani. Mene to ohrabruje. Ja sam, između ostalog, tu i da podržim takve trendove, učešćem u komemoraciji ovde, u Plavnom i Gruborima. Bio sam u Varivodama i gledaću da budem na svakom mestu", rekao je Matić posle pomena u selu Plavno.

Milanović recitovao Šantića

Hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je da je za Grubore prvi put saznao iz teksta Njujork tajmsa, istakavši da je to u njemu izazvalo moralni užas, prenosi regionalna televizija N1. 

"Šteta zbog zločina u Gruborima napravljena je i Hrvatskoj kao državi", naglasio je Milanović, dodavši da je zbog toga zločina navučena mrlja na državu "koja je bila napadnuta u ratu".

Milanović je i odrecitovao pesmu Alekse Šantića "Ostajte ovde".

Tomo Medved, potpredsednik Vlade i ministar branitelja, izrazio je saosećanje zbog gubitka članova porodica ubijenih u ime Vlade Republike Hrvatske.

"Iza svakog izgubljenog života ostaju razorene porodice koje s tom traumom žive svaki dan, a ovakve komemoracije prilika su da im svi zajedno odamo počast. Nevine žrtve zbog kojih smo danas okupljeni opominju nas da je nužno ulagati dodatne napore u izgradnju snažnijeg društva na dobrobit svih hrvatskih građana", dodao je Medved.

Potpredsednik hrvatske vlade i Pupovčev saobrac, Boris Milošević, rekao je da je empatija i priznanje svim nevinih žrtava pretpostavka pomirenja i prestanka mržnje. Prema njegovim rečima, vreme je da mržnja prestane, da se ne prenosi na nove generacije. 

Zločin bez kazne

U Gruborima, zaseoku sela Plavno, 25. avgusta 1995. godine je ubijeno šest starijih srpskih civila i zapaljeno 20 kuća.

Ubijeni su Marija Grubor (1905), Miloš Grubor (1915), Jovan Grubor (1930), Milica Grubor (1944), Đuro Karanović (1954) i Jovan Karanović (1922).

Prve informacije o masakru saopštili su predstavnici UN, koji su se kritičnog dana nalazili u rejonu sela, pa ček i slikali specijalce kako izlaze iz sela.

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu je 2010. godine podiglo optužnicu protiv trojice bivših pripadnika hrvatske Specijalne policije "Lučko" zbog ratnog zločina nad srpskim civilima.

Optuženi su Franjo Drljo, koji je bio komandir grupe, Božidar Krajina i Igor Beneti, a sud u Zagrebu je 2014. doneo oslobađajuću presudu.

Na ovu presudu uložena je žalba, koju je sud prihvatio pa je suđenje obnovljeno 2016. godine.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара