Danas komemoracija u Gruborima, dolaze i Milanović i Medved

U Gruborima nadomak Knina biće održana komemoracija srpskim žrtvama, civilima koji su ubijeni 25. avgusta 1995. godine u operaciji "Oluja obruč". Prvi put, dve i po decenije od tog zločina, na komemoraciji će biti zvaničnici Hrvatske – predsednik Zoran Milanović, ministar branitelja Tomislav Medved.

U selu Grubori je 25. avgusta 1995. godine ubijeno šest starijih srpskih civila i zapaljeno 20 kuća.

Ubijeni su Marija Grubor (1905), Miloš Grubor (1915), Jovan Grubor (1930), Milica Grubor (1944), Đuro Karanović (1954) i Jovan Karanović (1922). 

Prve informacije o masakru saopštili su predstavnici UN, koji su se kritičnog dana nalazili u rejonu sela, pa ček i slikali specijalce kako izlaze iz sela. 

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu je 2010. godine podiglo optužnicu protiv trojice bivših pripadnika hrvatske Specijalne policije "Lučko" zbog ratnog zločina nad srpskim civilima.

Optuženi su Franjo Drljo, koji je bio komandir grupe, Božidar Krajina i Igor Beneti, a sud u Zagrebu je 2014. doneo oslobađajuću presudu.

Na ovu presudu uložena je žalba, koju je sud prihvatio pa je suđenje obnovljeno 2016. godine.

U Gruborima će danas biti održana komemoracija kojoj će prvi put prisustvovati i hrvatski zvaničnici – predsednik Zoran Milanović i ministar branitelja Tomo Medved. Prisustvovaće i potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević i izaslanik predsednika Srbije za pitanje nestalih Veran Matić.

Prisustvo ministra branitelja u Gruborima deo je ranijeg dogovora, prema kojem je na obeležavanju operacije "Oluja" u Kninu učestvovao predstavnik hrvatskih Srba Boris Milošević.

Uoči komemoracije porodice ubijenih obišli su uništene kuće, koje za 25 godina nisu obnovljene.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво