Pobjeda: EP neće nadgledati izbore u Crnoj Gori

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli odgovorio je u julu predsedniku crnogorske skupštine Ivanu Brajoviću, da su zbog situacije sa koronavirusom, misije EP u inostranstvu zabranjenje, uključujući i posmatračke misije za izbore.

To je za Pobjedu kazao portparol Evropskog parlamenta upitan da li će delegacija EP posmatrati izbore u Crnoj Gori, zakazane za 30. avgust.

Iz kabineta Ivana Brajovića u julu je saopšteno da je "predsjednik Evropskog parlamenta David Marija Sasoli, u komunikaciji sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem, vezano za predstojeće parlamentarne izbore, istakao da je Grupa za podršku demokratiji i koordinaciju izbora Evropskog parlamenta na sastanku prošlog mjeseca potvrdila da je posmatranje izbora u Crnoj Gori prioritet".

Iz Skupštine su juče Pobjedi kazali da dodatne komunikacije između Brajovića i Sasolija nije bilo.

Iz crnogorske Skupštine su juče Pobjedi kazali da dodatne komunikacije između Brajovića i Sasolija nije bilo.

Dolazak Misije, kako su ranije naveli iz Skupštine, biće razmatran u narednom periodu u saradnji sa ODHR-om na osnovu analize epidemiološke situacije, zbog rasprostranjenosti koronavirusa u celoj Evropi.

"Budite uvjereni da Evropski parlament stoji rame uz rame sa Crnom Gorom kada je riječ o suočavanju sa aktuelnim i budućim izazovima, što se odnosi i na ekonomski i društveni oporavak u periodu koji će uslijediti nakon pandemije, kao i u njenim naporima da obezbijedi slobodne i poštene uslove za predstojeće parlamentarne izbore",  navodi se između ostalog u Sasolijevim pismima Brajoviću koje je Skupština prosledila medijima.

Iz Skupštine Crne Gore podsećaju da je na poziv Brajovića evropskim zvaničnicima da se njihove organizacije kao i do sada aktivno uključe u posmatranje predstojećeg izbornog procesa u Crnoj Gori, Parlamentarna skupština Saveta Evrope prva formirala delegaciju od 22 člana koja će pratiti predstojeće izbore.

Izbore će pratiti i posmatračka misija OEBS-a, koju će, kako su rekli njeni predstavnici, činiti Glavni tim od 11 eksperata iz osam država članica OEBS-a, kao i deset dugoročnih posmatarača koji će tokom ove sedmice biti raspoređeni u različitim regionima Crne Gore".