Znam i sama kako je Srbima u Hrvatskoj, to je priča bez kraja

Da li je predstavnik srpske manjinske partije u Hrvatskoj (SDSS) s pravom otišao u Knin na obeležavanje četvrt veka od operacije "Oluja", kojom je Hrvatska povratila suverenost u administrativnim granicama pre/državnim granicama posle Ustava iz 1974? Negativne reakcije u Srbiji su tako glasne da pokrivaju sva umerenija mišljenja. Politička javnost u Srbiji bi radije čisto rešenje i potpuni moralni poraz Hrvatske. To isto, samo obrnutog predznaka, želi i hrvatska politička javnost od Srbije. Pledoaje za sredinu.

Stvar je u tome da između Srbije i Hrvatske nema čistog rešenja i potpunog moralnog poraza jedne strane. Ne u dogledno vreme, s naglaskom na nikad.

Oni koji u obe zemlje to čekaju će se načekati. Ne samo oni, nego će na to obavezati i uceniti svoju decu, decu svoje dece, kao i čitavu liniju praunuka.

Svi će oni odrastati sa internalizovanom predstavom da tamo iza prve granice žive krvožedni Srbi, odnosno krvoločni Hrvati, kojima ne treba verovati. Ne u dogledno vreme, s naglaskom na nikad.

Ako se pogledaju druga evropska iskustva, primedba o tome da nema čistih rešenja između istorijskih hipoteka naroda i nacija postaje pravilo.

Da li je moralni ekvilibrijum između nekih EU nacija "čist", recimo između Francuza i Nemaca? Pre će biti da su oni naučili da ne mogu u svakom trenutku da razgovaraju o bilo kojoj istorijskoj temi koja boli i ponižava.

Da li je račun između Nemaca i Rusa "čist"?

Kada su im vratili Istočnu Nemačku, Rusi su mislili da jeste. Nemci su ih napali 1941, Rusi su ih kaznili tako da su im deo nacije četiri i po decenije držali kao taoce.

Berlin je uzvratio sankcijama i ponovo poremetio moralnu ravnotežu, ali upravo se o tome radi, da njihov odnos ostaje nepovratno isflekan.

Uz malo evropske sreće i američke nesreće, Berlin i Moskva će se sprijateljiti i još se praviti da je iskreno ono što im je samo korisno!

Pravilo je: Nema emotivne iskrenosti između velikih grupa, a nacije su to, velike grupe.

Svako oplakuje samo svoje žrtve, vidi samo svoje gubitke i svoje poraze. Kad kod sebe detektuju grešku ili odgovornost za gubitke i poraze, nacije to odmah izbace iz vidnog polja.

Jesu li Hrvati ljudi?

Između 1985. i 1991. radila sam kao dopisnik Radio-televizije Beograd iz Zagreba, usput pisala za NIN i Dugu. Kad je Hrvatska javnost počinjala da kuva, negde 1988, objašnjavala sam u jednom tekstu da svi Hrvati ne misle u političkom i vrednosnom smislu isto.

Sutradan me je, emotivan i nestrpljiv, potražio Ivo Škrabalo (†2011), filmski reditelj, kasnije poslanik Hrvatske liberalne stranke u Saboru, za malu vežbu iz empatije.

Kaže Ivo, čitavog života objašnjavam Hrvatima da svi Srbi nisu isti, a sad vidim, evo žene koja se ubi objašnjavajući Srbima da svi Hrvati nisu isti!

Tragedija je u tome da smo i "Škrabica" i ja delovali na elementarnom nivou - oboje smo svojim nacijama objašnjavali da su Srbi i Hrvati ljudi!

Bili smo tako i poraženi, na elementarnom nivou, do neke kompleksnosti teme nismo nikad ni došli.

Odlaskom u Knin prošle sedmice, Boris Milošević, odnosno njegov šef stranke Milorad Pupovac su u stvari objavili da se vraćaju na taj elementarni nivo.

Biće strašno ako oni budu poraženi, a mogli bi. Njihovi kritičari, zlonamerni posmatrači i analitičari večne mržnje sede i u Srbiji i u Hrvatskoj.

U vreme kad smo "Škrabica" i ja poraženi, polazna situacija je čak bila mnogo zdravija. Tada još nije bilo ni HDZ-a, niti je radikalna hrvatska emigracija mislila da je njihov povratak u Hrvatsku realan.

Ono što je tog momenta, kasnih osamdesetih postojalo, bile su dve stvari.

Prvo, osetljiva međunacionalna ravnoteža između Hrvata i Srba u Hrvatskoj, koja se održavala, i mogla se održavati praktično beskrajno na tom stepenu, zahvaljujući tome što su Hrvati znali da ih Ustav iz 1974 štiti od moguće centralizacije Jugoslavije i srpske političke majorizacije na federalnom planu.

Položaj Srba je bio, reklo bi se, uobičajen za sve mirnodopske prilike u Hrvatskoj.

Na tržištu rada je bilo negativne, ali i pozitivne diskriminacije, obe od slučaja do slučaja, i samo pred sudom dokazive.

U društvenom smislu, neki Hrvati su se nerado družili sa Srbima, ali je isto tako bilo onih koji su svoje srpske prijatelje demonstrativno nosili kao značku na reveru, bučno i glasno se družili s njima, često potpuno iskreno.

Za Srbe iz Hrvatske, to je bilo uobičajeno rešenje. Za Hrvate, to je bilo naviknuto rešenje, onako, u Pavlovljevom smislu. Za Srbe iz Srbije, to je bilo nečisto rešenje i trebalo je nešto napraviti.

Uloga medija iz Srbije 

Drugo što je postojalo od jeseni 1987, bila je besprimerna kampanja medija i politike iz Srbije, da se Hrvatima preseku sve odstupnice i da ih se primora da dobrovoljno prihvate promenu Ustava.

Na osnovu istorije oba naroda, bilo je jasno da će Hrvatska pre pući, politički eksplodirati, u krajnjoj liniji pre tolerisati povratak ustaša iz emigracije, nego što će to prihvatiti.

Breaking News: Hrvati nikad nisu želeli Jugoslaviju. Ona nikad nije bila njihova domovina.

Kada se protiv nje nisu borili, onda su je tolerisali, prihvatali kao pravni okvir, kao činjenicu za čiju promenu im nedostaje motivacije, energije, volje, moralnih argumenata, u krajnjoj liniji potrebe - dokle god postoji garancija Ustava 74.

Negde na dečjem igralištu u Karlovcu, kasna 1989, ja pazim na ljuljaški mog sina, sused Srbin gleda unuka na klackalici, onda mi sasvim ozbiljno, bez trunke ironije kaže - "Ja da ne čitam Politiku i Večernje novosti ne bih znao da sam tako ugrožen u Hrvatskoj".

Zašto je Boris Milošević trebalo da ode u Knin

Ovo je pokušaj da se poređaju na jednu stranu argumenti zašto je dobro da je predstavnik SDSS-a otišao u Knin, na drugu zašto je to bilo loše i kakve štetne posledice ostaju.

Najpre o pozitivnom efektu tog čina.

1. Oživljava se dijalog Hrvata i Srba u Hrvatskoj

Srbi u Hrvatskoj, nažalost, više ne moraju da čitaju medije iz Srbije da bi znali da su ugroženi. Sad definitivno jesu.

Taj dijalog sada dolazi na još nepovoljniju osnovu nego što je ona bila u aprilu i maju 1990, kad je pobedio HDZ, a Srpska demokratska stranka Jovana Raškovića osvojila pet mesta u Saboru.

Da srpsko političko telo tada 1990. nije po običaju glasalo za bivše komuniste/socijaldemokrate, kao što i danas u većini rade, SDS bi držao petinu Sabora i imao glas koji se čuje.

Ne bi Hrvatsku doneli u miraz Srbiji, ali bi sprečili transformaciju komunističke Hrvatske u šovinističku Hrvatsku.

Da u SDS-u tada nije pobedilo tvrdo nacionalističko krilo, koje je pod uticajem vlasti u Beogradu odbijalo svaki dijalog sa Zagrebom, svaku autonomiju, svaki mirovni plan, svaku predstavu da se ulazi u prostor ekstremne hrvatske frustracije, stvari ne bi završile srpskim egzodusom.

Dokazni postupak da je Republika Srpska Krajina vođena iz Beograda bi ispao dug, zato samo kratko – lično Milan Babić mi je ranih devedesetih rekao, "mi radimo šta nam se kaže, ako bude problema, Beograd će nas braniti"!

Milorad Pupovac je još tada spadao u one koji su znali da opstanak Srba u Hrvatskoj zavisi od političkog dijaloga sa Zagrebom. Sada, posle tri decenije čitavog niza epizoda gde su Srbi u Hrvatskoj samo gubili i gubili na pokretnoj traci, Pupovac se demonstrativno vraća na svoju početnu poziciju.

Ono što je Pupovac izgovorio Ivici Dačiću, u istorijskoj emisiji Oko na RTS-u prošle sedmice, svodi se na sledeće: Vi ste nas loše savetovali i vodili, sad nas pustite da vidimo da li nekako možemo da se izvučemo iz ove noćne more. "Vi" je bilo sasvim lično, ciljalo je na činjenicu da je Ivica Dačić bio deo vlasti u Beogradu 1995, te da je njegov legitimitet po tom pitanju davno prokockan.

2. Razbijanje fiksnih diskurzivnih okova

Odnosi između Srbije i Hrvatske će početi da se popravljaju onda kada budu počele da rešavaju problem po problem, a ne sve odjednom. 

Svako nezadovoljstvo sa Zagrebom, svaki rasistički natpis na nekoj banderi u Hrvatskoj, svaki ozbiljniji incident (bez mrtvih) u Hrvatskoj, javnost u Srbiji automatski dovodi u vezu sa Jasenovcem.

Jasenovac je strahoviti, monstruozni topos, u fizičkim posledicama nepromenljiv. Neki Hrvati, neki hrvatski istoričari s duplim doktoratom iz primenjenog rasizma nikad neće prihvatiti činjenicu da je to bio logor gde su Srbi i Jevreji ubijani maljem i nožem. Ali čekati da se i ti Hrvati pokaju i priznaju grešku, da bi se tek onda razgovaralo sa nekim drugim Hrvatima koji tako ne misle, znači čekati još sto godina.

Srbi u Hrvatskoj nemaju sto godina. Oni nemaju ni deset godina, ako nivo neprijateljstva između Beograda i Zagreba ostane na ovom nivou.

3. Srbi u Hrvatskoj su uvek, sa izuzetkom krvave epizode NDH, bili deo društva u Hrvatskoj

Srbi nisu živeli kao Srbi na Kosovu bez socijalnih dodira sa Albancima, ni kao Srbi u Bosni, bez previše kontakta sa muslimanima.

Sticajem okolnosti živela sam i na Kosovu, i istočnoj Bosni, znam šta se govorilo u mojoj porodici, šta u drugim porodicama, znam kako je funkcionisao mehanizam socijalizacije od negde trećeg razreda osnovne škole. Između nas je uvek bio zid, barem onaj iz Top liste nadrealista.

Srbi u Hrvatskoj su živeli drugačije, izmešani u prijateljskim, rodbinskim, profesionalnim, religioznim, ljubavnim i svakim drugim odnosima s Hrvatima.

Jedan srpski rasistički istoričar (Dr Nebojša Vuković, portal Novi standard, 3.8.2020) je za te užasavajuće trendove izjavio da su "neki Srbi zaglavljeni u mešovitim brakovima".

Vrlo interesantan izbor reči da se opiše bogati opus srpske integrisanosti u društvo Hrvatske. Ne u hrvatsku naciju, jer oni to nisu, nego u društvo. Po tom principu Srbi bi imali obavezu da se žene i udaju samo unutar sebe, inače su eugenički zaglavili.

Ima i gore. Ne samo da su neki Srbi u Hrvatskoj zaglavili u mešovitim brakovima, ima ih koji su zaglavili u dobrim prijateljskim i komšijskim odnosima sa Hrvatima, ili u dobrim radnim i profesionalnim timovima sa Hrvatima.

Zato je Boris Milošević otišao u Knin, da ojača poziciju Srba koji su zaglavili u dobrim odnosima s Hrvatima, i Hrvata koji su zaglavili u dobrim odnosima sa Srbima. Da preseče verbalnu reprodukciju netrpeljivosti, nerazumevanja i mržnje.

Svaki aktuelni događaj treba svesti na jedan aktuelni motiv, a ne na istorijski primer. Boris Milošević nije otišao da slavi "Oluju" već da pristutvuje jednom okupljanju, tog momenta, koje je važno za Hrvate.

Normalno, nikad ne bih rekla da stvari treba vaditi iz konteksta, ali kad su u pitanju odnosi Srbije i Hrvatske, to je izgleda jedini način.

Zašto Boris Milošević nije smeo da ode u Knin

1. Rizici nadmašuju dobitke

Taj potez SDSS-a je dobar samo ako će nešto doneti Srbima u Hrvatskoj, ako se pretpostavi da je to prvi korak i da će sad Hrvati u katarzičnom refleksu vratiti uslugu.

2. Milorad Pupovac je političar s vizijom

I bukvalno, jer je on sada izvukao iz špajza svoju viziju iz 1990. Ali Pupovac je osrednji operativac, nevešt pregovarač. Krupno u politici je on uvek dobro vodio, ali ono sitno, svakodnevno mu izmiče.

U principu, nikakav veliki problem, takva je većina uspešnih stranačkih liedera u Evropi i šire, oni imaju vizije, timovi partijskih menadžera preuzimaju i ostvaruju. Miloradu treba operativac za svakodnevno.

Kod Pupovca se skupilo više negativnih stvari, i nije on kriv za svaku.

Njegova stranka ima oko 30.000 glasača. Više Srba glasa za hrvatske socijaldemokrate, nego za njega.

Kad je imao genijalnu ideju da u Evropski parlament pošalje Dejana Jovića, srpski glasači su ga ignorisali, zapravo obojicu.

Na sve to, Pupovac uporno dopušta da ga njegov vlastiti manjinski list Novosti sistematski svađa i sa Hrvatima, i sa Srbijom, i sa Republikom Srpskom.

Uz implicitni stav jedinstvenog medijskog prostora ne samo Hrvatske, već i nepostojeće levo pozicionisane Jugoslavije, Novosti čine sve da se distanciraju od konzervativnijih Srba u Hrvatskoj i pokažu kako Novosti nisu njihovo glasilo.

3. Faktor HDZ

Manevar od pre nekoliko dana može da uspe samo ako Andrej Plenković ima snage da disciplinuje svoju desnicu.

Trenutno izgleda da može, ali političke scene su dinamične kategorije. Sad kad je ha-de-zeovska desnica ukroćena, odjednom je socijaldemokrata Zoran Milanović preuzeo njenu ulogu, pa se dobro potrudio da kompromituje dolazak Borisa Miloševića u Knin.

4. Pozicija Srbije u kontaktima s Hrvatskom je sada otežana

Teško. Beograd uvek može da nastavi dobre neprijateljske odnose sa Zagrebom i bez uvažavanja sudbine Srba u Hrvatskoj.

Moguće da je samo otežana lična pozicija nekih političara u Srbiji, na primer Ivice Dačića, Aleksandra Vulina, ili Miodraga Linte, koji će imati problem moralne uverljivosti.

Pupovac ne prejudicira srpsku državnu politiku, samo povlači očajnički potez, koji bi mogao ostati upravo to - očajnički potez.

Na kraju, šta preovlađuje, pro ili kontra? Najbolje je da svako odgovara na to pitanje po vlastitoj savesti.

broj komentara 20 pošalji komentar
(četvrtak, 13. avg 2020, 09:48) - anonymous [neregistrovani]

Mir svima

Hrvat sam, imao sam 14 godina kada sam to saznao, do tada je to u mojoj obitelji bilo nebitno.
Saznao sam tu informaciju zato što je tada 1989. godine, odjednom to postalo bitno.
1990. godine počele su padati granate po mom gradu, 1991 poginuo mi je otac kao civil u nekakvom polju od minobacačke granate.
Mrzio sam vas.
Međutim godine su prolazile, svjedočio sam nacionalnoj pljački pod nazivom pretvorba i privatizacija, shvatio sam da su većina tih pljačkaša, koji su više oštetili državu nego rat, veeeliki Hrvati i vjernici, shvatio sam da im je glavna stvar,(sa obje strane), što više huškati narod protiv naroda jer tako narod ne gleda pljačku koja im se dešava pred očima.
Pljačka je davno završila, ali ostali su još komadići za ukrasti i zato još uvijek se narod huška jedan protiv drugoga.
Stjecajem okolnosti radim u firmi koja radi poslove i u Srbiji, prvi put kada sam ulazio kod vas bio sam uplašen i u strahu za živu glavu, jer tamo su zli Srbi, tko zna što ću doživjeti?
Doživio sam dobre i prijazne ljude, odlične domaćine, vrhunsku hranu.....
Doživio sam i neugodnosti ali kao i svagdje uvijek možeš naletjeti na budalu, ili čovjeka koji je nešto izgubio i nije još našao svoj mir.
Danas ne mrzim više nikoga, ne mrzim ni tog čovjeka koji je ispalio granatu na mog oca, mislim da je postojalo malo dobre volje, mogli smo se u miru razići i svi zajedno živjeti u Europi.

i zato ljudi mir svima, Živjeli

(sreda, 12. avg 2020, 12:36) - posmatrac iz daleka [neregistrovani]

Srbi u Hrvaskoj

Nije bas tako idealno , kao sto se u pojedinim kometarima (izmedju redova ) moze procitatai. NIKADA jedan Srbin ma kojih visokih intelektualnih, strucnih kvaliteta da poseduje nece imati tamo status ravnopravnog gradjanina i saucesnika u javnom zivot u te zemlje. Cak i u njehovoj (iznad svega zeljenoj pomajci) nije tako losa situacija. Ovde u Nemackoj imamo nasih zemlöjaka (Srba) koji su ugledni gradjani i ravnopravni ucesnici u politickom , kulturnom , ekonomakom i svakom drugom vidu zivota. To Srbin u Hrvatskoj MIKADA nece doziveti, upravo zbog cinjencia da i puno tih istih Hrvata, nisu sigurna da li su oni sami bas Hrvati ili .....

(ponedeljak, 10. avg 2020, 09:43) - anonymous [neregistrovani]

Ne sudimo drugima

Nažalost opet Srbi ovde napadaju autora teksta i Pupovca mada su im svi argumenti manje više tačni. Sve navedene istorijske činjenice o ugroženosti Srba su istinite ali to nikako neće promeniti činjenicu da oni treba da žive tamo i danas i sutra. Ni Srbija ni Hrvatska im neće doneti hleb na lepe oči već moraju da ga zarade. Ipak, razlika je u tome što je Hrvatska ta koja treba da im olakša svakodnevene probleme a Srbija tu gotovo da nikakvu ulogu nema. Srbi u Hrvatskoj od priče i rasprava nemaju ama baš ništa dok od političkih dogovora, kompromisa i saradnje mogu da izvuku mnogo. "Ne sudite, da se ne bi sudilo vama. Jer, kakvim sudom sudite, takvim će se i vama suditi."

(ponedeljak, 10. avg 2020, 08:23) - Sremac [neregistrovani]

Text

Odlican text svugde gde god su Srbi slusali BG nema ih vise

(ponedeljak, 10. avg 2020, 00:04) - Milan, Viškovo [neregistrovani]

Mislim razumeti ćete vi nas Srbe u HR ali biće kasno to je Pupovac želio reći javnosti u matici

razumeti ćete vi nas Srbe u Hrvatskoj puno bolje onog momenta kada većina nas neminovno postanemo Hrvati. Svi moji rodjaci koji zive po gradovima , od devedesetih su poceli a zadnjih 10 godina zacementirali su se kao Hrvati ne samo promjenom identiteta sto nije tesko jer jezik im je ionako u gradovima Hrvatski, vec i sluzbeno na papiru. Sve je to tragedija koju Srbija i neko iz Srbije nikada nece razumjeti. Oni su izabrali da zive zivot u miru i ustinu njihov zivot moja porodica iz Zagreba i Rijeke zive zivot punim plucima ali cijena je bila srpstvo. Mi na selima jos se drzimo ali mladi , nasi mladi i dalje svjesni svog podrijetla, sve vise zbog elementarne sličnosti nas i Hrvata sto po jeziku to i po vjeri razmisljaju da postanu Hrvati i te komente vec sam čuo i gospodin Pupovac je to javno obznanio na RTS ali Srbija, Srbija nas nije cula zadnjih sto godina i ako mislite da je dogovor Tudjman - Milosevic pomogao Srbiji jer se srpsko pitanje rjesilo grdno se varate. Novi "Hrvati" mogu za Srbiju biti puno opasniji od etničkih Hrvata. Problem malih razlika rjesice srpsko pitanje u Hrvatskoj vec popis 2021 vjerujem da ce nas biti oko 100 hiljada manje.

(nedelja, 09. avg 2020, 11:36) - neko [neregistrovani]

suština je tu negde

Lepo objašnjeno, ko ne razumije nek pročita još jednom. Ako i tad ne ukapira i shvati.. beznadežan slučaj.

(nedelja, 09. avg 2020, 11:17) - anonymous [neregistrovani]

Кут

Овај текст је кут субјективног виђења ситуације неког тко је покушава да оправда самоубојство пацијента који свакако умире и нема више воље и жеље да живи као човјек. Срби у Хрватској су од 1995. сведени на егзистенцију биљке у пустињи са које националисти задојени мржњом кидају гране кад год им се прохтје без икаквих посљедица! Боли аутошовинизам као феномен код Срба на Балкану. Заиста, када погледате историјски контекст страдања Срба у Хрватској у 20. вијеку, зар ти људи нису имали право на самопредјељење, као и остали народи на простору бивше СФРЈ?! То је једини пут са којег не треба скретати; колико Срба тренутно живи у селу Николе Тесле, истог Николе којег Хрвати са поносом представљају као Хрвата?!!

(nedelja, 09. avg 2020, 11:01) - anonymous [neregistrovani]

Prekrstavanje

Kakav je polozaj Srba u Hrvatskoj nazornije pokazuje cinjenica da bi opstali su prisiljeni da iz pravoslavlja predju na katolicizam ali to ne ostaje samo na tome jer pokatolicavanjem oni mjenjaju i naciju od Srba postaju Hrvati. Koliko znam ni u jednoj drzavi Evrope a i svijeta nijedna eticka zajednica nije prisiljena da mjenja religiju i naciju da bi opstala.

(nedelja, 09. avg 2020, 10:29) - anonymous [neregistrovani]

Југословенска подвала

Стиче се утисак да је текст југословенски, а то југословенство је Србима донело штете и несреће за наредних неколико векова.
Ја сам Србин који је некада живео у Далмацији, и сведочим да су Срби живели у илузији и обмани титоизма. После Јасеновца, требало је извући поуку.

(nedelja, 09. avg 2020, 10:27) - anonymous [neregistrovani]

Jugoslavija

Tekst je odlican i puno dogadjaja iskreno pokriva, jedino se pojam Jugoslovena i Jugoslavije izostavio,. Licno sam ucesnik tih dogadjaja i odazvao se vojnom pozivu kao Srbin ali za Jugoslaviju, ko nas je tada lagao Zagreb ili Beograd.Govorim kao Srbin iz Srbije ne doticu me dogadjaji iz ranijeg perioda "Ratova", da mi je tada neko rekao da Jugoslavije nece biti garantujem vam da rata ne bi bilo, devedeset posto mojih saboraca je verovalo u Jugoslaviju. Da je Pupovac u to vreme bio harbar i izneo tu cinjenicu onda bi potpuno bio u pravu. Ovako sad naknadno, posle svega iznositi zakljucke malo je neukusno.