Četvrt veka od stradanja Srba na Petrovačkoj cesti

U Janjilama kod Bosanskog Petrovca obeleženo je 25 godina od stradanja Srba u sklopu vojno-policijske akciji "Oluja".

Kod Spomen-krsta na Petrovačkoj cesti služen je parastos i položeni venci. Pomen je služio episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije.

Vladika Sergije je podsetio da se navršilo punih 25 godina od stravičnog zločina bombardovanja kolone izbeglica koje su svoje večne pokoje zadobile upravo na tom mestu, nedaleko od Bosanskog Petrovca u selu Janjila, na mestu poznatijem kao Petrovačka cesta.

Hrvatski "migovi" 7. avgusta 1995. godine bombardovali su kolonu srpskih izbeglica na Petrovačkoj cesti. Stradalo je deset civila, među kojima četvoro dece i 21-godišnja devojka.

Vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima Veritasa, tokom "Oluje" iz svojih domova proterano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.