Banjaluka, sećanje na žrtve egzodusa od pre 25 godina

U Banjaluci je, služenjem parastosa u Hramu Hrista Spasitelja i polaganjem venaca na Spomenik stradalim Krajišnicima na Dinari, obeleženo 25 godina od egzodusa srpskog naroda iz Republike Srpske Krajine.

Žarko Šukara imao je 16 godina kada je napustio svoje selo kod Obrovca. Nije se vratio, nije obnovio porušenu i devastiranu imovinu. Život je stvorio u Banjaluci i sada je tu kuća. Često ide u Hrvatsku da obiđe ruševine, kaže nostalgija.

"Vratilo se nešto sitno, sve stari ljudi. Moje selo je veliko, jedno od najvećih u Dalmaciji. Bilo je oko 800 kuća i tu se nešto vratilo, a drugdje slabo", kaže  Žarko Šukara, dodavši da se bave se stočarstvom, a što se tiče slobode, boje se.

Slobodan Perić  pre rata je živeo u Zagrebu. Nekada je bio ministar u Vladi Republike Srpske Krajine. Danas advokat u Banjaluci.

"Srba iz Krajine više nema, ne postoje kao narod, ni fizički ni pravno, ako znate da smo prije rata mi bili konstitivni narod", kaže Slobodan Perić.

Podsećaju na brojeve. Više 200.000 proteranih, 1.869 poginulih i nestalih Srba. Za njih su se danas pomolili i upalili sveće.