Hrvatska slavi godišnjicu "Oluje", ustaški pokliči u Kninu

U Kninu je obeležen Dan pobede i 25. godišnjica akcije "Oluja", uz epidemiološke mere i prvi put uz prisustvo predstavnika Srba u Hrvatskoj. Premijer Andrej Plenković je rekao da Hrvatska žali zbog svih civilnih žrtava. Potpredsednik Vlade i predstavnik Srba Boris Milošević ocenio da je važno da društvo prihvati da su Srbi imali svoje žrtve. Na svečanost su stigli i pripadnici nekadašnjeg HOS-a, koji na sebi imaju majice sa ustaškim pozdravom "za dom spremni".

Hrvatska danas nizom svečanosti obeležava godišnjicu "Oluje", vojne akcije tokom koje je pre 25 godina proterano više od 200.000 Srba, a ubijeno gotovo 2.000.

Predsednik Zoran Milanović je na centralnoj proslavi u Kninu održao smotru počasne jedinice Vojske, nakon čega je održao govor.

Okupljenima su se obratili i premijer Andrej Plenković, predsednik Sabora Gordan Jandroković i general Ante Gotovina.

Plenković: Žalimo zbog svih žrtava 

Andrej Plenković je rekao da Hrvatska žali zbog svih civilnih žrtava.

"Kao zemlja koja je pobedila u nametnutom ratu, žalimo zbog svih civilnih žrtava, ne samo Hrvata, nego i Srba. S tugom se prisećamo stotina hiljada prognanika koji su proterani sa svojim ognjišta. Žalimo i za žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane", poručio je Plenković.

Hrvatska je, kaže, osigurala velik napor da osigura povratak onih Srba koji su hteli da se vrate. "Još ima poteškoća kako bi se mogli vratiti, ali mora se još toga napraviti", rekao je Plenković.

Zoran Milanović je rekao da su odnosi Hrvata i Srba uvek bili veliki teret, i da je rat Hrvatskoj nametnut.

"Jedan veliki državnik je pre puno godina opisao put svoje države do pobede: 'U ratu odlučnost, u porazu prkos i otpor, u pobedi velikodušnost i u miru dobra volja'", naveo je Milanović.

Centralni gradski trg je blokiran sa dve strane.

Na Kninskoj tvrđavi su pročitana imena poginulih pripadnika hrvatskih vojnih i policijskih snaga u "Oluji".

Srpske žrtve se ni juče, uoči manifestacije, nisu pominjale.

Sa Kninske tvrđave je ispaljeno 25 počasnih plotuna, dok su prostor preleteli borbeni avioni mig 21.

Ustaški simboli u Kninu

Glavna ulica u Kninu, koja vodi ka trgu na kojem je održana svečanost, sa obe strane je bila obezbeđena policijskim kordonom i u nju su mogli da uđu samo akreditovani novinari, zvaničnici, kao i prijavljeni građani.

Međutim, u Knin su stigli i pripadnici nekadašnjeg HOS-a, koji su nosili crne majice sa grbom u kojem je utisnut ustaški poklič "za dom spremni".

Obezbeđenje i policija onemogućili su ih da uđu u ograđeni deo centralnog trga namenjen zvanicama.

Deo hosovaca je, prema RTL-u, uz povike "U boj, u boj!" stigao do ograde gde su ih zaustavili obezbeđenje i policija. Rečeno im je, navodi se, da više nema mesta.

Navodi se da su predstavnici HOS-a rekli da u Knin nisu došli da prave incidente, ali da će pokušati da dođu do glavnog gradskog trga.

Inače, HOS-ovci su osudili i dolazak potpredsednika Vlade Hrvatske Borisa Miloševića na svečanost u Kninu, komentarišući da mu tu nije mesto. 

Što se građana tiče, oni su na ulazu dobijali zelene majice sa "neutralnim" natpisom "25 godina 'Oluje'", a naloženo im je da ih obuku. 

Tokom večeri na Tvrđavi će biti priređen vatroment i održan koncert bez publike koji će prenositi televizija.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво