Mogu li Srbi i Hrvati da "otvore stranicu istinskog mira"

Dan pred centralno obeležavanje Oluje u Kninu predsednik Hrvatske Zoran Milanović, izjavio je da namera nekih da "Oluju" predstave kao zločinački poduhvat nije uspela, kao i da su, kako kaže, imali sreće jer niko od hrvatskih generala nije osuđen.

Ono o čemu se u Hrvatskoj dan uoči obeležavanja Oluje i dalje najviše priča je dolazak predstavnika SDSS i potpredsednika Vlade Borisa Miloševića u Knin. To je, u svom stilu, komentarisao i predsednik Hrvatske.

"Ja to nisam očekivao, iskreno govoreći, jer sutra je u Kninu proslava, ne komemoracija, proslava. Ja ne očekujem od svakoga u Hrvatskoj, naročito nakon rata, da slavi na isti način svako slavlje. I zato mi je drago, ako tu ima iskrenosti, a ja verujem da ima, i da gospodin Milošević dolazi", rekao je hrvatski predsednik Zoran Milanović.

Taj potez kao i najavljeni odlazak ministra ratnih veterana Hrvatske Tome Medveda u Grubore, gde će odati poštu srpskim žrtvama stradalim u nedeljama posle "Oluje", komentarisao je i hrvatski premijer Plenković.

"Svjesni smo posrtaja i nedjela koji su se dogodili nakon Oluje i smatramo da je dobro i primjereno da odamo odgovarajuću počast i žrtvama koje su bile sa srpske strane", rekao je Plenković.

Predsednik najveće srpske strane u Hrvatskoj - Milorad Pupovac je u intervjuu za našu kuću, a koji su preneli i neki vodeći hrvatski mediji, rekao da veruje da će Hrvati upoznati stradanje Srba za vreme rata kao i da se nada da će Miloševićev odlazak u Knin otvoriti stranicu istinskog mira između dva naroda, i da se on neće poniziti.

"Ono što je važno da svi budu svesni - svaki naš sunarodnjak koji je patio i trpio, jeste da Boris Milošević ne ide tamo da bi bilo šta slavio, jer on dolazi sa istim osjećajem koji delimo mi na taj dan, i s druge strane Boris Milošević ne odlazi tamo da bi bilo šta legitimirao, on odlazi tamo da bi zatvorio jednu ratnu stranicu", rekao je Pupovac.

U sredinama u kojima se vratio ili zadržao srpski narod, kao  recimo u Lici, ljudi izbegavaju da komentarišu gest Miloševića.

Glavni utisak je ispočetka bio šok, kažu neki lokalni političari. Trenutno, dodaju, narod to pokušava da prihvati.

Druga, najvažnija tema u vezi sa obeležavanjem "Oluje", je kako će doći obučeni predstavnici HOS-a, dobrovoljne hrvatske vojne formacije koja na grbu ima zloglasni natpis "Za dom spremni". Iako zabranjen, poklič po važećem zakonu smeju da nose predstavnici HOS-a.

Na prošlogodišnjem obeležavanju "Bljeska", hrvatske vojne akcije koja je prethodila "Oluji", a kada je ubijeno 114 civila, Milanović je napustio ceremoniju videvši ustaški poklič dok je tadašnji i sadašnji premijer Plenković ostao.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво